nedelja, 23. avgust 2015 ob 09:45

Izšla monografija Dolina Triglavskih jezer

Luč sveta je ugledala knjiga Dolina Triglavskih jezer. Knjiga je 32. monografija zbirke Geografija Slovenije, ki jo je izdaja Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU.

Dolina Triglavskih jezer je izšla kot rezultat posveta ob 90-letnici prvega zavarovanja doline. Posvet sta organizirala Geografski inštitut Antona Melika ter Javni zavod Triglavski narodni park, soorganizatorji pa so bili Ljubljansko geografsko društvo, Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Ljubljana-Matica.

V knjigi so zbrani na srečanju zbrani prispevki. V okviru nežive narave so predstavljene nekatere geološke, reliefne in vodne značilnosti Doline Triglavskih jezer, v okviru žive narave pa rastje, s poudarkom na botaničnih značilnostih in gozdu. Knjiga predstavlja tudi človekovo prisotnost in njegov vpliv na videz pokrajine. V poglavju Estetika naravne pokrajine so deloma objavljeni tudi rezultati ankete o lepoti Doline Triglavskih jezer, ki je bila izvedena tudi med prejemniki E-novic PZS  leta 2013. 

Več o knjigi si lahko preberete na spletni strani Geografskega inštituta Antona Melika. 

Knjigo lahko kupite v Knjigarni Azil na Novem trgu 2 v Ljubljani ali pa jo naročite prek spletnega obrazca na spletni strani Geografskega inštituta Antona Melika.

27.10.2020