sreda, 7. oktober 2015 ob 18:00

Odprtje čistilne naprave Tumove koče na Slavniku sovpadlo s 37. spominskim pohodom na Slavnik

Slabemu vremenu navkljub so se »pravi« planinci in ljubitelji narave v nedeljo, 4. oktobra 2015, povzpeli k Tumovi koči na vrhu Slavnika ter s tem izrazili pripadnost tradiciji - Spominskemu pohodu na Slavnik, ki ga je v spomin na vse tiste, ki so tu hodili v časih NOB, že 37. pripravilo Obalno planinsko društvo Koper.
Pohodniki so prišli od blizu in daleč, med njimi pa je bilo tudi nekaj kolesarjev. Prišli so iz slovenske Istre, Trsta in okolice, Pivke, Postojne, Hrpelj, pa tudi z goriškega in celo s hrvaške Reke - kar 15 članov planinske skupine SKPD Bazovica smo našteli. Obiskovalcev ni motil ne veter, ne dež - bili so veseli, da so premagali težave in zato zasluženo uživali med prijatelji. Ozračje je bilo nabito z dobro voljo tudi v šotoru, kjer se je odvil kratek kulturni program, ki ga je oblikovala nepogrešljiva pevska skupina OPD Koper s harmonikarjem Davorjem. Planinska pesem je pričarala še vedrejše razpoloženje. 
 
Glavna pozornost pa je bila tokrat namenjena novozgrajeni čistilni napravi v Tumovi koči. Simbolično jo je odprl Rajko Čerin, načelnik gospodarskega odseka OPD Koper:
»Ker smo planinci zavedni okoljevarstveniki, se je upravni odbor OPD Koper odločil, da bomo kočo opremili z malo biološko čistilno napravo, ustrezne kapacitete, ki bo zagotovila, da bomo v naravo spuščali le še biološko čisto vodo. Obisk koče se iz leta v leto povečuje, zato onesnaževanje okolja predstavlja veliko obremenjevanje Slavnika, ki je razglašen za naravni spomenik.
Prav je, da vam, ljubiteljem Slavnika povemo, da smo za čistilno napravo s priključki in prevozi odšteli okoli 8.000 eur. Rad pa bi poudaril, da smo vsa dela: izkop jame in kanalov ter ostalo, opravili člani društva - vse prostovoljno. Ročno smo Izkopali tri metre globoko jamo, premera 2,20 m in več metrov kanalov za odtoke. Nismo šteli ur - štel jih je predsednik Aldo - bilo jih je skoraj 500. Moram reči, da smo vsi, ki smo sodelovali pri tem, kar zahtevnem projektu, ponosni na opravljeno delo. Prepričani smo, da boste obiskovalci znali ceniti delo in prizadevanja našega društva. Naj poudarim, da bomo morali to čistilno napravo ustrezno vzdrževati in negovati - zakaj negovati - zato ker bomo morali skrbeti, da bodo kolonije mikroorganizmov živele in za nas opravljale koristno delo.«
 
V nadaljevanju je še dodal, da vseskozi skrbijo za kočo in jo posodabljajo. Veliko skrb posvečajo tudi okolici, omenil je povečanje prostora za obiskovalce, nove klopi in izgradnjo vremenske postaje (financira jo Ministrstvo za okolje), ki še ni povsem dokončana. Izvajalci so zagotovili tudi ureditev okolice postaje.
 
Zahvalil se je vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri projektu in še posebej družini Nagy - zakupnikom koče, ki so veliko več kot samo to.
 
Maruška Lenarčič
22.02.2020