torek, 13. oktober 2015 ob 09:00

Zaključek tečaja in srečanje varuhov gorske narave ter gorskih stražarjev

Tokrat smo prvič združili zaključek usposabljanja za varuhe gorske narave ter srečanje varuhov in stražarjev goske narave. Čeprav je marsikoga odgnala slaba vremenska napoved, se nas je zbralo kar skoraj 30, novih in starih varuhov.
Tečajniki 13. tečaja za varuhe gorske narave so za srečanje izbrali Planinski dom pri Krnskih jezerih, kamor smo odšli v soboto, 3. oktobra. Po pozdravu načelnice Komisije za varstvo gorske narave, Irene Mrak, smo se najprej podali do Krnskega jezera in tam prisluhnili Marku Komacu iz Društva 1313, ki nas je spomnil na dogodke, ki so se dogajali v teh krajih pred 100 leti. Po povratku v kočo nam je namestnik oskrbnice, gospod Cveto, ki živi s to kočo že od vsega začetka, povedal nekaj o koči, kako je nastajala od ideje do izgradnje in o letošnji izgradnji čistilne naprave. Tudi sami smo se lahko prepričali, da je za kočo vzorno poskrbljeno. Cveto nas je povabil še na ogled manjšega, Dupeljskega jezera, ki leži v globeli pod kočo. Ponudbo smo sprejeli in si ga skupaj ogledali. Veseli, da nam je vreme do sedaj služilo ter že precej lačni in utrujeni, smo se vrnili v kočo, kjer nas je čakala obilna in okusna večerja. 
Po večerji smo se preselili v učilnico v sosednji stavbi in prisluhnili predstavitvi letošnjih seminarskih nalog. Vseh deset prisotnih tečajnikov je na kratko predstavilo svoje naloge. Vse so bile zanimive in vsaki predstavitvi je sledila kratka debata, no » kratka« v narekovajih, saj je vse skupaj trajalo kar tri ure.
 
Zbudili smo se v deževno jutro, zato smo nedeljske načrte nekoliko spremenili. Odločili smo se, da bomo takoj po zajtrku podelili diplome, značke, izkaznice in majice letošnjim tečajnikom. Od 24 prijavljenih kandidatov, jih je tečaj uspešno zaključilo 19.
Po podelitvi smo prisluhnili Gorazdu Kutinu, nadzorniku TNP. Seznanil nas je s svojim delom in težavami, s katerimi se vsakodnevno srečuje. Spet se je razvila zanimiva debata in kar prehitro je napočil čas kosila in kasnejšega sestopa v dolino.
Vsem novim varuhom gorske narave iskreno čestitamo. Upamo, da bodo novo pridobljena znanja znali koristno uporabiti na področju varovanja narave.
 
Letos je organizacijo zaključka prevzela članica PD Nova Gorica, Franka Zega, za kar se ji najlepše zahvaljujemo. Istočasno se zahvaljujemo tudi PD Nova Gorica, ki nam je omogočilo srečanje v njihovi koči. Hkrati pa hvala tudi vsem udeležencem, ki so kakorkoli popestrili naše srečanje in seveda oskrbniški ekipi, ki nas je razvajala z zelo okusno hrano in prijazno postrežbo.
 
Marta Bašelj
22.02.2020