torek, 26. november 2019 ob 11:00

Zaključen 17. tečaj za pridobitev naziva varuh gorske narave

Že 17. leto zapored smo v okviru Komisije za varstvo gorske narave izvedli tečaj za varuhe gorske narave. Letos se ga je udeležilo 18 udeležencev iz številnih planinskih društev širom Slovenije.
Tečaj je razdeljen na tri vsebinske sklope, ki potekajo na treh različnih lokacijah. Naše prvo in obenem uvodno srečanje, je potekalo v Tončkem domu na Lisci (927 m). Predavatelji z različnih področij varstva narave so udeležencem predstavili pomen in razloge za varovanja gorske narave. S terenskim delom ima tečaj dodatno vrednost, saj del predavanj poteka tudi v naravi.

kvgn_pzs_tecaji_vgn_2019_foto_sabina_francek_ivovic__2_

Podobno je bilo v Domžalskem domu na Mali planini, kjer je potekal drugi del tečaja. Razdeljen je bil tako na teoretični kot tudi praktični del. Tečajniki so v teoretičnem delu spoznavali invazivne rastlinske vrste in zakonske akte, ki so osnova za varovanje narave. Pestrost vsebin je tista, ki daje tečaju širšo dimenzijo. V praktičnem delu je bil poudarek na terenskem delu. Tako so na Mali planini opazovali kamnine in rastline, ki so ravno v začetku junija pokukale na plano.
Zadnji del tečaja je potekal v Šlajmerjevem domu v dolini Vrata. Po zaključku predavanj in terenskem delu, je sledilo preverjanje znanja, ki so ga vsi uspešno opravili.

kvgn_pzs_tecaji_vgn_2019_foto_sabina_francek_ivovic__15_

Zaključno srečanje letošnjega tečaja pa je bilo na Planini Razor. Tega je organiziralo Planinsko društvo Tolmin. Nove varuhe smo ob slovesu pospremili z mislijo, da je narava ena sama in jo moramo, ne le varovati, pač pa tudi spoštovati.

kvgn_pzs_tecaji_vgn_2019_foto_sabina_francek_ivovic__38_

Zapisala in fotografirala Sabina Francek Ivović, vodja tečaja 
11.07.2020