ponedeljek, 18. oktober 2021 ob 09:40

Zaključen tečaj za pridobitev naziva varuh gorske narave

V okviru Komisije za varstvo gorske narave PZS smo po enoletnem premoru izvedli tečaj za varuhe gorske narave. Letošnje izobraževanje smo podčrtali na zaključnem dogodku 25. septembra na Planini nad Vrhniko, ko smo medse sprejeli novih 42 varuhov gorske narave.
Epidemija je zarezala tudi v delovanje naše komisije. Če smo do leta 2020 tečaj izvajali prav vsako leto, je koronavirus to tradicijo prekinil. In ker v komisiji nismo želeli, da bi izobraževanje šlo v pozabo, smo se prilagodili novi situaciji, zato smo se v izvršnem odboru komisije odločili, da bomo za začetek teoretični del tečaja izvedli na spletu. Z mislijo, da so nam zoom in podobne aplikacije že domače. Z mešanimi občutki smo se podali v novo zgodbo, saj nismo vedeli kakšen bo odziv.

Naša predavanja so običajno v planinskih kočah, na treh različnih lokacijah. Predavatelji se z veseljem odzovejo našemu vabilu k sodelovanju. Letos pa se prvič nismo srečali v živo in prav ta ‘v živo' je srž naše zgodbe. Udeleženci se ne seznanijo le v teoriji z varovanjem narave pač pa tudi v praksi, saj jih predavatelji popeljo na teren, kjer lahko začutijo smisel varovanja gorske narave.

kvgn_planina_nad_vrhniko
Zaključni dogodek tečaja za varuhe gorske narave na Planini nad Vrhniko (foto Sabina Francek Ivović)

A novi časi, terjajo nove pristope in, če smo že začeli z novo zgodbo, potem smo tako tudi nadaljevali. Po zaključku teoretičnega dela na spletu, smo se z udeleženci za konec srečali na enodnevnih terenskih vajah. Z mislijo, da je en dan bolje kot nič. Danes laho zatrdimo, da smo po začetni negotovosti na koncu ugotovili, da je tak način podajanja znanja - v danih razmerah - sprejemljiv.

Letošnje izobraževanje smo podčrtali na zaključnem dogodku na Planini nad Vrhniko, kjer nas je 25. septembra gostilo Planinsko društvo Vrhnika in smo medse sprejeli novih 42 varuhov gorske narave.

Ugotovili smo, da želje in zagnanosti po varovanju gorske narave ne manjka, zato z velikim upanjem zremo naprej in kujemo načrte za leto 2022.

Sabina Francek Ivović, članica IO KVGN
25.01.2022