četrtek, 6. oktober 2022 ob 13:00

Zaključek 19. tečaja za naziv varuh/inja gorske narave PZS

Tradicija veleva, da zaključek izobraževanja izvedemo delovno in si lahko šele proti koncu dneva nove varuhinje in varuhi pripnejo na prsi zasluženo značko.

Že zjutraj smo se zbrali na prelazu Podmeja in se pod vodstvom članov PD Trbovlje; Bojana, podpredsednik društva, Aleša, načelnika odseka VGN ter Mire in Bojana, letošnjih nadobudnih tečajnikov, odpravili proti Planinskemu domu na Mrzlici.

Med potjo smo se večkrat ustavljali, pa ne zato, ker bi bili utrujeni, ampak zato, da smo prisluhnili vodnikom, ki so imeli veliko za povedati o zanimivih naravnih in naravovarstvenih dejavnikih ter bogati kulturni dediščini na ožjem in širšem območju Mrzlice. Seveda so Trboveljčani predstavili tudi svoje društvo in planinsko postojanko. Čeprav je bila pot enako dolga kot običajno, je trajala dvakrat toliko, kot če bi jo prehodil vsak zase.

Takoj po prihodu k domu smo se na hitro povzpeli še na vrh gore, ki združuje Savinjske in Zasavske planince ter jo okoličani imenujejo tudi knapovski Triglav. Brez spominske »gasilske« na vrhu seveda ni šlo. No nekateri so se ji izognili, saj nas je preganjalo neugodno vreme in v dom vabile prijetne dišave iz kuhinje.

Po zasluženem kosilu in planinskemu klepetu so sledile predstavitve seminarskih nalog letošnjih tečajnikov. Naloge so obravnavale zelo različne vsebine, njihov skupni imenovalec je bila naravovarstvena tematika.

Zvečer je sledil svečani del zaključka; podelitev priznanj, značk in izkaznic. Vse obveznosti je v roku opravilo kar 29 kandidatov, tako da je letos skupno število značk preseglo številko 400. Novi varuhi so prejeli tudi svečano majico varuha gorske narave, za popotnico pa tudi kopico strokovne literature.

Marijan Denša
09.12.2023