torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 13. maj 2015 ob 00:00, ogledov: 3829

1. del XIII. tečaja za pridobitev strokovnega naziva Varuh gorske narave

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto 9. maja smo ponovno začeli s tečajem za varuhe gorske narave, tokrat že trinajstič. Srečali smo se na Bohorju. Iz različnih krajev Slovenije se je zbralo 24 ljubiteljev narave, dva prijavljena pa se žal zaradi zdravstvenih težav tečaja nista mogla udeležiti.
Čeprav so si tečajniki zelo različni po starosti in izobrazbi, jih združuje želja, da bi izvedeli kaj novega ali pa zgolj obnovili znanje s področja varovanja narave. Predvsem pa želijo narediti nekaj dobrega na področju varovanja narave.
 
Prvi dan smo preživeli s Dušanom Klenovškom. Najprej smo prisluhnili predavanju o rastlinah. Po kosilu smo odšli v naravo ter obiskali in si ogledali nekaj naravnih zanimivosti. Predvsem smo bili navdušeni nad travniki, ki so bili ravno v tem času polni orhidej. Po večernem predavanju o živalih smo si ogledali še nočne metulje. 
V nedeljo smo s Hrvojem Oršaničem spoznali splošne ekološke pojme ter se seznanili s pomenom varovanja in ohranjanja gozdov. Veliko smo izvedeli tudi o delu in pozitivnih rezultatih Kozjanskega regijskega parka, kjer je uspelo majhnemu kolektivu, z medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem z domačini, vzpostaviti pogoje za razvoj, ki temelji na sožitju človeka in narave.
Po kosilu smo nekaj časa namenili še predavanju Damjana Omrzela o mednarodnih konvencijah ter slovenskih zakonskih predpisih. Po predavanju smo se polni vtisov vrnili domov, vsak na svoj konec Slovenije.
 
kvgn_pzs_prvi_del_tecaja_vgn_2015_vir__marta_baselj_m2 kvgn_pzs_prvi_del_tecaja_vgn_2015_vir__marta_baselj_m3


Zahvaljujem se predavateljem za zanimiva in kvalitetna predavanja. Zahvala pa gre tudi ekipi koče na Bohorju, ki je poskrbela, da smo dobro jedli in spali.
 
Marta Bašelj
foto: M.Bašelj, M.Četrtič
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000