sobota, 21. september 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 23. junij 2015 ob 16:45, ogledov: 3908

3. del tečaja za pridobitev naziva Varuh gorske narave

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto 13. junija smo začeli s 3. delom usposabljanja za varuhe gorske narave. Predavanja je tokrat izvedla Irena Mrak, dr. geologije in načelnica komisije za varstvo gorske narave.
Tokrat smo večino predavanj izvedli na terenu. Teme so obravnavale zavarovana območja naravne dediščine, Naturo 2000, kulturno krajino, dotaknili smo se tudi negativnih vplivov planinskih in drugih prostočasnih dejavnosti v naravnem okolju in njihovega obvladovanja, osnov interpretacije naravne in kulturne dediščine ter planinstva kot doživljanja narave.
 
Najprej smo si ogledali Dovžanovo sotesko, kjer so tektonske sile in razdiralna moč Tržiške Bistrice skozi tisočletja izoblikovale čudovito sotesko, razgalile pestro kameninsko podlago in omogočile rast številnim rastlinskim združbam. Po uvodnem predavanju na parkirišču smo si ogledali znamenitosti soteske in obiskali Raziskovalno-izobraževalno središče Dolina. Tam smo si ogledali edinstvene kamnine in okamenine soteske ter bogato zbirko fosilov mlajših geoloških obdobij, najdenih v Sloveniji. Poleg tega smo lahko v geološkem laboratoriju kamnine in fosile opazovali pod mikroskopom ter odkrili. 
Vračali smo se po Bencetovi poti, ki so jo tako poimenovali v spomin na domačina, alpinista Filipa Benceta. Le-ta je zahtevnejša in ni primerna za ljudi z vrtoglavico. Del poti nudi pravo adrenalinsko doživetje in seveda čudovite poglede na sotesko. 

kvgn_pzs_tretji_del_tecaja_vgn_2015_vir_marta_baselj_m1

Ko smo zaključili z raziskovanjem Dovžanove soteske, smo se zapeljali do Valvazorjevega doma pod Stolom, kjer nas je že čakalo kosilo. Po okrepčilu smo se podali na Zabreško planino, s katere se odpira prelep razgled na del gorenjske ravnine, na Jelovico in Julijske Alpe. Po povratku v dom so udeleženci usposabljanja prisluhnili še nekaterim predavanjem, kasneje pa še nekoliko utdili znanje za zaključne teste, ki so jih čakali naslednji dan.
 
Nedeljski dan smo po krepkem zajtrku začeli s predavanjem, po pozdravu predsednika PD Radovljica, Valentina Rezarja, pa smo se podali še na Ajdno. To je 1064 m visoka skalna vzpetina na južnem pobočju Stola. Z nje sega čudovit razgled na severni del Ljubljanske kotline, Zgornjesavsko dolino z Jesenicami, Bled, Mežakljo in Julijske Alpe. Na njej se nahaja arheološko najdišče zatočišča dolinskih prebivalcev pred vpadi germanskih in slovanskih plemen. Ob vračanju v dom, se je v zraku že čutila nervoza zaradi bližajočega se preizkusa znanja, zato smo se po kratkem odmoru lotili pisanja. Letos je teste uspešno rešilo 24 tečajnikov, ki jih čaka sedaj še izdelava seminarske naloge.
kvgn_pzs_tretji_del_tecaja_vgn_2015_vir_marta_baselj_m2 kvgn_pzs_tretji_del_tecaja_vgn_2015_vir_marta_baselj_m3 kvgn_pzs_tretji_del_tecaja_vgn_2015_vir_marta_baselj_m5
Utrinki različnih dejavnosti tretjega dela usposabljanja za varuhe gorske narave, vir: KVGN

Spet smo preživeli zanimiv in aktiven konec tedna. Zahvaljujemo se Ireni za zelo kakovostna in zanimiva predavanja. Upamo, da bomo novo pridobljena znanja znali koristno uporabiti na področju varovanja narave. Prav lepa hvala tudi ekipi Valvazorjevega doma pod Stolom za prijazno postrežbo in zelo okusno hrano.

Marta Bašelj

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000