torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 20. julij 2015 ob 11:20, ogledov: 3760

Naravovarstvena ekskurzija na Slemenovo Špico

Planinsko društvo Krka Novo mesto | 
Avtor: Manca Ogrin
Kljub julijskemu vročinskemu valu v Sloveniji je Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine izvedel 18. julija 2015 letos že drugo strokovno vodeno naravovarstveno ekskurzijo, tokrat na Slemenovo Špico.
Iz Novega mesta smo krenili že ob 5.30, z gorskega prelaza Vršič pa odšli že pred deveto uro zjutraj, saj smo se hoteli izogniti hudi opoldanski vročini. Do prevala Vratca smo se, da bi se izognili pripeki, ustavili le ob zoisovi zvončici, ki je krasila skalo ob poti. Pravo »botaniziranje« pod vodstvom prof. Jožeta Peršeta pa se je začelo šele v nadaljevanju poti, ki je potekala nekaj časa tudi po senci. Mlajše je najbolj zanimalo, kako lahko alpska mastnica poje mušico. Videli smo tudi že skoraj odcvetelo turško lilijo, naprstec v najlepšem razcvetu, materino dušico, rjasti sleč, omamno dišeč sternbergov klinček itd. V dobri uri in tri četrt smo že stali na Slemenovi Špici in občudovali pogled na naše visoke gore. Najlepši je bil seveda Jalovec. V senci macesna smo na jasi pri jezercih imeli počitek za malico, si ogledali pupke v jezercu, se nasmejali šali o hranjenju krokodilov na Gorenjskem in občudovali lepoto grintov, s katerimi je bilo poraslo pobočje proti vrhu Slemenove Špice. Po malici nam je najmlajša udeleženka pripravila presenečenje. Vso pot je namreč štela markacije in tisti, ki se je najbolj približal pravemu številu, si je zaslužil hudomušno nagrado. Seveda smo se tudi fotografirali za spomin, in sicer z jezercem v ospredju, ozadje slike pa je krasil mogočni Jalovec.

slemenova-spica-foto-rudi-skobe_1
Naravovarstvena ekskurzija Odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine na Slemenovo Špico (foto Rudi Skobe)

Na poti nazaj smo zasačili planinko s šopkom gorskega cvetja in jo podučili (to je tudi ena izmed naših nalog), zakaj se ne sme trgati cvetja v gorah, posebej ne v Triglavskem narodnem parku. Po spustu na prelaz smo pot nadaljevali proti mulatjeri, mimo nekdanjega protokolarnega objekta. Ob poti smo ob pogledu na Ajdovsko deklico v steni Prisojnika poslušali še bajko o njej, izvedeli vse o mulatjerah, si ogledali še nekaj rastlin, nato pa se spustili do Erjavčeve koče na Vršiču, kjer smo se najedli in odžejali.

Tokrat smo se zbrali iz štirih planinskih društev Dolenjske in Bele krajine, ekskurzije pa se je udeležilo 23 planincev – ljubiteljev gorske narave. Veseli nas, da imamo med gorskimi stražarji čedalje več tudi mladih, saj v njih vidimo svetlo prihodnost za ohranitev naše enkratne narave.

Rozi Skobe
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000