torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 24. julij 2015 ob 08:00, ogledov: 3777

Kako neokrnjeni so resnično naši vrhovi?

Avtor: Matej Ogorevc
Okoljska organizacija Greenpeace je v zadnjih dveh mesecih na osem odročnih lokacij, na treh različnih kontinentih, poslala gorske odprave z namenom pridobitve vzorcev tamkajšnjih voda in snega. Vseh osem ekip se je v začetku julija že uspešno vrnilo z vzorci, ki jih sedaj čakajo nadaljnje laboratorijske analize.
Laboratorijske raziskave bodo pokazale, kako daleč se je razširilo onesnaženje s polifluoriranimi kemikalijami (PFC). To so nevarne kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji vodoodporne opreme za aktivnosti na prostem.

Več znanstvenih študij je že dokazalo, da lahko PFC-je najdemo povsod po svetu, saj se le ti prenašajo po atmosferi preko vodnega cikla in na ta način pristanejo tudi na odročnih lokacijah. Z zbranimi vzorci želimo pri Greenpeaceu ugotoviti, kako razširjen in izpod nadzora je problem onesnaženja s PFC-ji, saj bo študija poleg dolgoverižnih vključevala tudi prisotnost kratko verižnih PFC-jev za katere do zdaj obstaja malo podatkov.

Odprave so potekale v sklopu kampanije Detox, ki se zavzema za odpravo uporabe strupenih kemikalij v proizvodnji oblačil ter obutve do leta 2020 in h kateri so se že zavezale velike blagovne znamke (kot so na primer Zara, Nike, Puma, Adidas ter mnoge druge).

Ekspedicije in ekstremne situacije

Nekatere ekspedicije so bile zelo zahtevne, saj so zahtevale dobre plezalne sposobnosti članov odprav, zaznamovane pa so bile tudi z ekstremnimi vremenskimi pogoji. Spet druge so bile prijetno pohodne z osupljivo pokrajino ter živalstvom in rastlinstvom.

Na Kitajskem so vzeli vzorce iz snežnega vrha nad 5100 metri. Ekipa se je prebudila ob zori, da se je vzpela še zadnjih 1000 metrov, vzela vzorce in se vrnila na bazno taborišče še pred sončnim zahodom.

V nacionalnem parku Torres del Paine v Čilu, se je ekipa na 64-kilometrskem pohodu soočila s temperaturami minus 13 stopinj Celzija in hitrostjo vetra več kot 50 kilometrov na uro. »Ko sem jemal vzorce, sem se počutil, kot da me zbada 1000 igel hkrati. Prstov sploh nisem čutil,« je dejal Leonel Mingo, Greenpeaceov zastopnik za kampanjo Detox, ki je sodelovali v čilski ekspediciji. Dodal je še, da so se po uspešnem vzorčenju morali hitro napotiti nazaj, saj se je približevala snežna nevihta in bil je že mrak. V temi so nadaljevali 6-urni spust iz gore. Ustaviti se niso smeli niti za konkreten počitek, saj bi tako tvegali podhladitev.

V južni Sibiriji je ekipa obiskala gorovje Altaj, ki je tudi na Unescovemu seznamu svetovne dediščine. Gorovje leži na stičišču Rusije, Kitajske, Mongolije in Kazahstana ter zajema pasove tajge, območja alpskih travnikov, ledeniških področji ter tundre visokogorja. »Nismo srečali medveda, vendar smo bili, sodeč po stopinjah ob poti, precej blizu,« je povedala Nina Lesikhina, ki je potovala z ekipo ruske odprave.

Člani odprav so bili povsod toplo sprejeti s strani domačinov, ki so bili navdušeni, da izvedo več o naši raziskavi in o morebitni prisotnosti strupenih kemikalij. V Alpah je na primer Švicarski nacionalni park dal ekipi ekspedicije posebno dovoljenje, da vzorec vzame iz nedotaknjenih jezer Macuna, ter jim za podporo priskrbel vodnika.

»Osupljivo je videti tako izredne in raznolike pokrajine,« je dejala Mirjam Kopp, vodja projekta odprav. »Ampak zelo me skrbi, ko pomislim, da so nevarne kemikalije, kot so PFC-ji, verjetno že dosegle ta nedotaknjena območja."

Gabriele Salari (Greenpeace Italija) in Ines Kavgić (Greenpeace Slovenija)


Fotogalerija

 Greenpeace

 Greenpeace1 / 4

 Greenpeace2 / 4

 Greenpeace3 / 4

 Greenpeace4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000