petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 29. julij 2015 ob 13:00, ogledov: 2093

Grob poseg v naravo med planinama Pri jezeru in v Lazu

Avtor: Matej Ogorevc
Razširitev poti med planinama Pri jezeru in V lazu razburja varuhe gorske narave in ostale obiskovalce teh dveh bohinjskih planin.

Andrej Kajfež, varuh gorske narave PZS, je pri svojem pohodu po bohinjskih planinah opazil grob poseg v gorsko naravo na poti med planino Pri jezeru in planino v Lazu. Planini se nahajata v 1. varstvenem območju Triglavskega narodnega parka. Velik del poti je uničen oz. spremenjen v kolovoz z globokimi kolesnicami, po katerem lahko pripelje traktor s planine Pri Jezeru. Na Planini V lazu je g. Kajfež povprašal kdo in s kakšnim namenom je na tako grob način posegel v gorsko naravo. Povedali so mu, da so to naredili domačini zaradi del na planini in sicer s soglasjem TNP.

S strani TNP je g. Kajfež po spraševanju pridobil sledeči odgovor:

»Javni zavod Triglavski narodni park je v preteklem letu sodeloval v postopkih izdaje naravovarstvenega in kulturnovarstvenega soglasja za vzdrževalna dela in rekonstrukcijo obstoječe kmetijske in planinske poti med planino Pri jezero in planino V lazu. Agrarna skupnost Stara Fužina - Studor je namreč morala na podlagi inšpekcijske odločbe sanirati dotrajan vodovodni sistem na planini V Lazu, zato so za te namene predvidevali dovoz manjšega bagra na planino. Hkrati so si želeli izvesti vzdrževalna dela in rekonstrukcijo na nekaterih ključnih mestih na obstoječi kmetijski oz. planinski poti med planino Pri jezero in planino V lazu. Skladno z zakonom o TNP so bila na obstoječi poti dopustna vzdrževalna dela in rekonstrukcija brez razširitve poti (obstoječa pot je imela širino tja do 1,40 m), in sicer le na petih krajših odsekih, vendar v okviru obstoječe poti. 
Žal je Agrarna skupnost dela izvedla v nasprotju z izdanim naravovarstvenim soglasjem, o čemer smo nemudoma obvestili pristojnega inšpektorja za okolje, ki trenutno vodi inšpekcijski postopek zoper kršitelja.«

S strani Komisije za varstvo gorske narave smo se o posegu pozanimali še na Zavodu RS za varstvo narave (ZRSVN), OE Kranj. Tu obžalujejo poseg v naravo, ki je v nasprotju z izdanim naravovarstvenim soglasjem. Hkrati so poudarili, da so bili proti strojni ureditvi poti, a je Agencija RS za okolje vseeno dala soglasje za poseg. A trenutno ZRSVN ne more storiti ničesar. S strani TNP je bila dana prijava na inšpektorat, ki že vodi postopek.

S strani pristojnega inšpektorja Inšpektorata za okolje in naravo smo dobili odgovor, da je postopek v izvrševanju, kar pomeni, da je bil za Agrarno skupnost Stara Fužina - Studor izdan prekrškovni postopek in da omenjena agrarna skupnost že opravlja sanacijo na delih poti, ki so v nasprotju z izdanim naravovarstvenim soglasjem.

Vprašanje pa je, kaj bo tudi ob sanaciji to pomenilo za naravo v osrednjem delu TNP. Prijava Inšpekciji za okolje in naravo je edini ukrep, ki ga vsak posameznik in KVGN lahko izvede, saj sicer nimamo nikakršnih drugih pristojnosti. Predlagamo, da v primeru, da tudi sami odkrijete poseg v (gorsko) naravo, za katerega menite, da ni dovoljen oz. da presega dovoljene okvire, to sporočite KVGN na elektronski naslov varstvo.narave@pzs.si.

KVGN


Fotogalerija

 Andrej Kajfež

 Anfdrej Kajfež1 / 15

 Anfdrej Kajfež2 / 15

 Anfdrej Kajfež3 / 15

 Anfdrej Kajfež4 / 15

 Anfdrej Kajfež5 / 15

 Anfdrej Kajfež6 / 15

 Anfdrej Kajfež7 / 15

 Anfdrej Kajfež8 / 15

 Anfdrej Kajfež9 / 15

 Anfdrej Kajfež10 / 15

 Anfdrej Kajfež11 / 15

 Anfdrej Kajfež12 / 15

 Anfdrej Kajfež13 / 15

 Anfdrej Kajfež14 / 15

 Anfdrej Kajfež15 / 15

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000