ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 20. september 2015 ob 11:05, ogledov: 3277

Greenpeace na odročnih gorskih področjih na treh celinah odkril nevarne kemikalije

Avtor: Matej Ogorevc
V začetku avgusta je bilo objavljeno poročilo nemškega Greenpeacea, ki razkriva, da so obstojne in nevarne kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji opreme za dejavnosti na prostem, svoj pečat pustile tudi v najodročnejših in na videz nedotaknjenih krajih na Zemlji.

V okviru poročila Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe (Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu) je osem Greenpeaceovih odprav preiskovalo oddaljena gorovja in jezera na treh celinah. V Čilu, na Kitajskem, v Italiji, v treh skandinavskih državah, v Rusiji, na Slovaškem, v Švici in v Turčiji so vzeli vzorce vode in snega ter jih analizirali glede vsebnosti nevarnih per- in polifluoriranih kemikalij (PFC-jev).

»Sledi PFC-jev smo našli v vzorcih snega z vseh področij, ki so jih obiskale Greenpeaceove ekipe,« je povedala Mirjam Kopp, aktivistka na področju strupenih kemikalij iz Greenpeacea Švica. »Dejstvo, da so te trdovratne in nevarne kemikalije že dosegle tudi najbolj odročne in neokrnjene predele sveta, je izjemno zaskrbljujoče.«

Najvišje koncentracije kemikalij so našli v vzorcih iz Alp (Švica), Visokih Tater (Slovaška) in Apeninov (Italija). Ugotovljene koncentracije so primerljive s tistimi iz raziskav, ki so analizirale površinski sneg v tibetanskem gorovju in na Antarktiki.

PFC-ji se uporabljajo pri številnih industrijskih procesih in potrošniških izdelkih. Posebej pomemben porabnik je industrija izdelkov za uporabo na prostem, ki PFC-je nanaša na izdelke, da jih naredi odporne na vodo in umazanijo. Ko se enkrat sprostijo v okolje, se PFC-ji razgrajujejo zelo počasi – v okolju ostanejo več let in se razpršijo po celotnem planetu. Nekatere izmed teh kemikalij škodujejo reproduktivnim organom, povzročajo rast tumorjev in vplivajo na hormonski sistem.

Vsi vzorci so vsebovali tudi t.i. kratkoverižne PFC-je, za katere proizvajalci trdijo, da so neškodljivi in jih vse pogosteje uporabljajo namesto dolgoverižnih PFC-jev.

Kot dokazuje poročilo, se takšni hlapni PFC-ji, kot jih trenutno uporablja industrija opreme za dejavnosti na prostem, prenašajo in odlagajo tudi na najbolj odročnih gorskih predelih po vsem svetu. Proizvajalci takšne opreme prikazujejo čudovite gorske pokrajine, mogočne gozdove, novozapadli sneg in čiste reke kot simbole svobode in ljubezni do narave. Te pozitivne podobe intenzivno oglašujejo proizvajalci oblačil za vse vremenske razmere, ki so zaradi njih v zadnjih letih dosegali hitro, dvoštevilčno rast.

GP0STP5BQ_Low_res_with_credit_line GP0STP65W_Low_res_with_credit_line
 

»Ironija je, da podjetja, ki so pri svojem poslovanju odvisna od narave, zavestno sproščajo nevarne kemikalije v okolje,« pravi Mirjam Kopp. »Takšna podjetja morajo z iskrenimi in verodostojnimi zavezami, da bodo prenehala z uporabo nevarnih kemikalij, prevzeti vodilno vlogo pri skrbi za bolj kakovostno okolje. Določiti morajo kratkoročne roke za popolno odpravo vseh vrst PFC-jev v proizvodnih procesih.«

Nekatere blagovne znamke, ki prav tako izdelujejo oblačila za uporabo na prostem, kot sta npr. Puma in Adidas, so že sprejele ambiciozne načrte za odpravo PFC-jev. Nekatera manjša podobna podjetja, kot so Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf in R'ADYS, že imajo celotne linije funkcionalnih nepremočljivih oblačil, ki ne vsebujejo PFC-jev. V nasprotju s tem pa so vodilni proizvajalci opreme za dejavnosti na prostem, kot so North Face, Columbia, Patagonia, Salewa in Mammut, pokazali le malo občutka za odgovornost, ko gre za odpravo nevarnih kemikalij kot so PFC-ji.

Ljubitelji divjine, navdušenci nad neokrnjeno naravo, kot so plezalci, smučarji, pohodniki, mestni ljudje in družine – vsi, ki jim je mar za prihodnost naše divjine, našega zdravja in okolja – se lahko pridružijo gibanju na strani detox-outdoor.org, ki proizvajalce opreme za dejavnosti na prostem poziva, naj prenehajo uporabljati nevarne kemikalije. Ljubitelji narave lahko skupaj izzovejo svoje najljubše znamke, naj postanejo Detox Champions (»Prvaki brez strupov«) in zaustavijo širjenje PFC-jev po vsem planetu.

Več si preberite v blogu Greenpeace Slovenija.

Celotno poročilo »Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe« (»Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu«) in tudi povzetek poročila najdete na spletni strani Greenpeace Slovenija.

Oglejte si kratek posnetek »The Great contaminated outdoors« (»Čudovita onesnažena divjina«) o osmih odpravah, ki so po vsem svetu iskale PFC-je:

 

Mirjam Kopp (Greenpeace Švica), Gabriele Salari (Greenpeace Italija) in Ines Kavgić (Greenpeace Slovenija)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000