ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 1. oktober 2015 ob 13:00, ogledov: 3227

Mladi gorski stražarji Planinskega društva Krka Novo mesto

Planinsko društvo Krka Novo mesto | 
Avtor: Matej Ogorevc
Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine, Planinsko društvo Krka Novo mesto, Kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija Novo mesto so 28. in 29. septembra 2015 prvič izvedli skupen projekt Gorski stražar.

To je bila že dolgoletna želja odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD in planinskega društva. Predhodno je bilo potrebno tesno sodelovanje in načrtovanje dela. V projektu je sodelovalo 60 dijakov 4.d in 3.e razreda Kmetijske šole Grm, ki se izobražujejo v štiriletnem programu naravovarstveni tehnik ter dve njihovi profesorici, Andreja Bartolj Bele in Sabina Nemanič. Prvi dan so udeleženci poslušali teoretični del usposabljanja, ki so ga izvedli profesorji, Jože Perše in Rozi Skobe - nekdanja načelnica KVGN PZS, oba iz PD Krka Novo mesto ter Dušan Klenovšek iz  Kozjanskega regijskega parka, drugi dan pa so svoje znanje preizkusili in dokazali še na vodeni naravoslovni ekskurziji na Lovrenška jezera na Pohorju. Tečaj so opravili vsi, za kar jim iskreno čestitamo, saj so na Rogli vsi prejeli že tudi izkaznice in značke »gorski stražar«. Dijaki so pokazali kar precej predhodnega znanja. Zanimalo jih je tudi, kako bodo znanje lahko uporabili pozneje v življenju, zlasti tisti, ki bi se radi udeležili tudi usposabljanja za varuhe gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije.

pd_krka_nm_mladi_gorski_strazarji_2015_foto_rudi_skobe_m1 pd_krka_nm_mladi_gorski_strazarji_2015_foto_rudi_skobe_m3
Mladi gorski stražarji na terenu, foto Rudolf Skube 

Menimo, da so taki projekti potrebni, tako za planinsko društvo, ki je pridobilo 62 novih članov, kot za dijake, ki so pridobili novo izkušnjo, pomembno tudi za njihovo življenje in delo ter pozitiven odnos do ohranjanja in varovanja narave, seveda pa mora biti tako usposabljanje izvedeno kar se da kvalitetno in strokovno, predvsem pa je potrebno mlade dobro motivirati. Posebna zahvala gre ob tem  vodstvu Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto, ki podpira nove inovativne projekte za mlade s področja varstva narave, saj so projektu posvetili kar dva redna učna dneva.

Rozi Skobe,
vodja tečaja

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000