ponedeljek, 27. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 8. oktober 2015 ob 10:00, ogledov: 35008

Koga sploh moti, da se tu vozimo?

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 26. septembra 2015, smo varuhi gorske narave pri MDO PD Gorenjske skupaj s policisti Policijske postaje Jesenice izvedli skupno preventivno akcijo. Opozarjali smo na prepoved vožnje v naravnem okolju – še posebej smo se osredotočili na planinske in gozdne poti. Na akciji sta sodelovala dva varuha gorske narave, dva policista in prostovoljni naravovarstveni nadzornik.
Akcijo smo izvedli na območju Završnice, Koroške Bele in Valvasorjevega doma pod Stolom. To so območja, kjer so kolesarji, motokrosisti ter vozniki štirikolesnikov pogosto opaženi. Trije smo se proti domu odpravili po markirani poti iz Koroške Bele, dva pa sta se do Valvasorjevega doma napotila iz Završnice. Žal nismo imeli sreče z vremenom, pa tudi ura je bila za kolesarje malce (pre)zgodna, tako da smo na svoj račun prišli šele pri povratku v Završnico, kjer se je skupina gorskih kolesarjev ravno pripravljala na odhod proti Valvasorjevemu domu.
 
S kolesarji smo se pogovorili o vožnji s kolesi v naravnem okolju, jih opozorili na prepoved le-te na planinskih in gozdnih poteh (razen, kjer je le-ta izrecno dovoljena) ter jim razdelili zloženke V gorah nismo sami, smo samo gostje. Nad našimi opozorili niso bili najbolj navdušeni, slišati je bilo tudi nekaj negodovanja. Eden izmed njih je ogorčeno vprašal: »Pa koga tako zelo moti, da se mi tu vozimo?« Razložimo mu, zakaj je pri vožnji v naravnem okolju s stališča varovanja narave sporna, ter da konec koncev kršijo tudi Zakon o ohranjanju narave. Seznanili smo jih tudi z namero, o večjem številu tovrstnih preventivnih akcij in o predvideni denarni kazni za kršitelje določil omenjenega zakona (kolesarji 100 €, vozniki motornih vozil med 40 € do 100 € globe).

Kljub temu, da nismo srečali veliko kolesarjev ter da nam akcije zaradi slabšega vremena ni uspelo izvesti v predvidenem obsegu, smo s policistoma preživeli prijetno dopoldne ter navezali stike za prihodnje sodelovanje. Tako da lahko zaključimo, da je prva tovrstna akcija uspela, saj smo se, če že drugega ne, že dogovorili za podobno preventivno akcijo na začetku pomladi.

Polona Pegan

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije