petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 30. december 2015 ob 08:00, ogledov: 2760

Pirotehnika v gorah - NE!

Avtor: Matej Ogorevc
Na silvestrski večer ravnajte v dobrobit narave in njenih prebivalcev - recite pirotehniki preprosto NE!
V Triglavskem narodnem parku nadaljujejo z ozaveščevanjem o škodljivih vplivih uporabe pirotehničnih sredstev. Mnogo je argumentov, ki dokazujejo, da pirotehnika v narodni park in nasploh v naravno okolje ne sodi!

Uporaba pirotehnih sredstev ogroža varnost človeka, onesnažuje zrak in okolje ter je moteča za prostoživeče in domače živali.
 
Pozitivni odzivi minulih let dokazujejo, da se vedno več ljudi zaveda, da uporaba pirotehnike ogroža varnost človeka, moti živali in onesnažuje okolje, zato Triglavski narodni park poziva k podpori akcije Pirotehnika v Triglavskem narodnem parku -NE!

Zaradi negativnih vplivov na naravo je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka z zakonom prepovedana. Zaradi pokanja se živali zelo vznemirijo - prostoživeče bežijo in s tem porabljajo energijo, ki bi jo sicer z iskanjem hrane ali bežanjem pred dejansko nevarnostjo. Posledice lahko opazimo kot izčrpanost. Poleg hrupa povzroči uporaba pirotehničnih sredstev dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev - z meritvami je bilo dokazano, da so koncentracije delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči. Tretji negativni vpliv je estetske narave. Po doživeti noči se ni lepo prebuditi v dan, ki ga »krasijo« ostanki petard in raket.

Planinska društva, oskrbnike in najemnike planinskih koč na območju TNP pozivamo, da aktivno sodelujejo v akciji. Prosimo vas, da svoje goste in obiskovalce obvestite, da naj ravnajo v dobrobit narave in njenih prebivalcev, tudi ljudi! 

Vabljeni tudi, da v planinskih kočah, na vaših spletnih straneh ali družabnih omrežjih objavite plakat v priponki.

 


V letošnjem letu bo poleg ozaveščevalnih plakatov in letakov poostren tudi nadzor naravovarstvene nadzorne službe Triglavskega narodnega parka!
 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000