sobota, 30. maj 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 28. februar 2016 ob 10:00, ogledov: 3722

Pri –20 °C: tudi brez PFC-jev gre

Avtor: Matej Ogorevc
19. januarja je redek meteorološki pojav povzročil, da se je rekordno mrzel zračni tok spustil iz Arktike proti jugu, vse do celinske Kitajske. Polarno mrzel zrak je večino prebivalcev prisilil, da so ostali na toplem, trojica izkušenih alpinistov pa se je zbrala v gostilni Changping Valley Inn na 3800 metrih nadmorske višine. Tam so jih čakale zadnje priprave na vzpon na goro Siguniang, imenovano tudi Gora štirih sester, ki se nahaja v provinci Sichuan (Sečuan).

Alpinistični trio smo sestavljali Icey Tsui, A.M. in Deng Lin iz Tajvana, Hong Konga in celinske Kitajske.

Po nočnem počitku smo zapustili udobje gostilne in se odpravili na 5025 metrov visok vrh Da Feng. Ko smo pred seboj zagledali goro, smo se za trenutek ustavili. Jasno nebo in jutranja svetloba sta jo obarvala v osupljive zlate tone. Ko smo prečkali ravnino, se je obzorje razširilo in približali smo se obrobju tibetanske regije province Sichuan. Pot so nam tu in tam prekrižali jaki in konji, ki so potovali po platoju.

Nič ni kazalo na izzive, s katerimi se bomo morali kmalu spoprijeti.

Ekspedicija začetek (© Vincent Chan / Greenpeace)

21. januarja smo na pot krenili ob treh zjutraj. Naše svetilke so osvetljevale pot po zasneženi pokrajini. Vzpenjali smo se brez prestanka, kljub ledenim snežnim nevihtam, ki kar niso pojenjale in so upočasnjevale naš napredek. Kmalu je zaradi stalnih sunkov vetra vsak naš korak postajal šibkejši od prejšnjega, v mišice in sklepe pa sta se naselili bolečina in utrujenost.

Ko smo končno dosegli zasneženo ravnino pod vrhom, je sonce komaj začelo lesti iznad obzorja. Tema je ovirala vidljivost, močno sneženje je zakrilo lepoto vrha Yaomei Feng in onemogočilo jasen pogled na vrhove, ki so nas obdajali in v pogledu na katere smo uživali dan poprej.

Na vrh smo se uspeli povzpeti v manj kot štirih urah, kar je po našem mnenju glede na težke razmere zelo dober čas. Nato smo začeli dolg spust nazaj do kampa.

 © Vincent Chan / Greenpeace

Kmalu smo ugotovili, da bo pot nazaj daljša, kot smo pričakovali. Snega je bilo vedno več, hitro se je kopičil in prekril celotno goro ter naš spust spremenil v plazenje.

Medtem, ko smo mi nadaljevali s spustom, je pojav, imenovan arktična oscilacija, v nižine v okolici namakalnega sistema Dujiangyan prinesel velike količine snega. Lokalne postaje so poročale, da so bile snega deležne tudi gore okoli tajvanske prestolnice Tajpej, v nižavju pa so zabeležili občasen žled.

Kljub močnim hladnim tokovom, ki so med našim vzponom ozračje ohladili na –20 oC, smo uspešno zaključili odpravo – in to v oblačilih brez prisotnosti per- in polifluoriranih kemikalij. S tem smo dokazali, da lahko oprema brez PFC-jev prenese izzive ekstremno nizkih temperatur na 5000 metrih nadmorske višine.

 © Vincent Chan / Greenpeace

Za ekstremne vremenske vzorce, ki smo jim bili priča, obstaja več razlag. Ljubitelji aktivnosti na prostem še vedno iščejo načine, kako bi sobivali z naravo in hkrati zmanjšali škodo, ki jo te aktivnosti povzročajo okolju. Najmanj, kar je lahko storila naša odprava na vrh Da Feng, je, da smo lepoto narave okoli sebe občudovali na okolju prijazen način.

Odstraniti PFC-je iz opreme za aktivnost na prostem je trend, ki nikoli ne gre v pozabo. Sedaj, ko so odkrili, da so PFC-ji škodljivi tako okolju kot človekovemu zdravju, bi morale znamke, ki te izdelke proizvajajo, prevzeti odgovornosti in ustaviti njihovo uporabo ter očistiti njihove sledi iz narave.

 © Vincent Chan / Greenpeace

Drugi ljubitelji narave, ki so zelo aktivni na tem področju, so nas vzpodbudili, da smo jasno pokazali, da se lahko oprema brez PFC-jev kosa z zahtevami najvišjih svetovnih gorskih vrhov. Alpinisti želijo znamkam, ki proizvajajo izdelke za aktivnosti na prostem, dokazati, da z razstrupljanjem mislijo resno.

»Narava je naš dom in naše igrišče. Kot plezalci mamo dolžnost, da jo zaščitimo,« je povedal David Bacci, profesionalni plezalec iz Italije potem, ko je leta 2015 v opremi brez PFC-jev osvojil ikonska patagonska vrhova Cerro Torre (3128 m) in Fitz Roy (3405 m).  

Štirje dnevi, ki jih je naša ekipa preživela skupaj, so minili veliko prehitro. Ravno, ko so se med nami začele plesti trdnejše vezi, je prišel čas, da smo se odpravili vsak na svoj konec.

S to ekspedicijo smo želeli z vrha Gore štirih sester na vse štiri konce sveta poslati sporočilo: kaj so vaše sanje? Naše so odstraniti PFC-je iz narave. To so sanje, ki jih delimo z Greenpeaceom in številnimi ljubitelji narave po vsem svetu.

Video ekspedicije

vir: 
Greenpeace Slovenia

Preberite tudi: 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...