sobota, 30. maj 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 4. marec 2016 ob 08:00, ogledov: 2203

Varstvo narave na Dolenjskem in v Beli krajini

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 27. februarja 2016, je Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine za člane naših društev že devetič zapovrstjo organiziral in izvedel prvi del naravovarstvenega usposabljanja z imenom gorski stražar.
Čeprav zadnje čase ime usposabljanja ni preveč aktualno, spoštujemo planinsko tradicijo, saj se tovrstna usposabljanja v okviru PZS izvajajo že vse od leta 1954. Menimo, da bi tako usposabljanje moral opraviti vsak planinec, predvsem predsedniki PD, člani UO PD, vodniki, markacisti, mentorji mladinskih planinskih skupin, mladinski voditelji, alpinisti in oskrbniki planinskih koč. Tako bi še dopolnili njihovo osebno vedenje o pomembnosti naravnega okolja, posledično pa obogatili in popestrili dejavnosti društev, ki bi jih lahko izvajali še prijaznejše do narave.

Slednje v Meddruštvenem odboru planinskih društev (MDO PD) Dolenjske in Bele krajine zadnje desetletje že uspešno izvajamo. Čeprav je v MDO PD že preko dvesto planincev opravilo to usposabljanje, se jih je ponovno zbralo 11 in to kar iz kar iz 5 različnih društev (PD Metlika, PD Polom Kostanjevica na Krki, PD Pohodnik Novo mesto, Pohodniško društvo Novo mesto in PD Semič). Spodbudno ob tem je dejstvo, da imamo zadnja leta vse več mladih, ki se jim zdi odnos do narave vse pomembnejši.

Tudi letos sta predavala prof. Jože Perše in prof. Dušan Klenovšek, ki sta udeležence pritegnila s čudovitimi posnetki narave ter s zanimivimi strokovnimi temami.

Drugi del izobraževanja bo potekal 23. aprila 2016 v Krajinskem parku Lahinja.

Rozi Skobe,
vodja usposabljanja

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...