četrtek, 28. januar 2021
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 31. maj 2016 ob 10:00, ogledov: 3677

Razstava fotografij na Kumu

Planinsko društvo Kum Trbovlje | 
Avtor: Manca Ogrin
V maju se je nanizalo kar nekaj mednarodnih, za okoljevarstvo pomembnih dni. To so bili evropski dan parkov, mednarodni dan biotske raznovrstnosti in dan Natura 2000. Planinsko društvo Kum ob teh dneh vsako leto pripravi naravovarstveno predavanje, letos pa je bilo srečanje kronano še s praznovanjem 20-letnice razglasitve krajinskega parka Kum.
Okoljevarstveniki z Zavoda RS za varstvo narave, območna enota Celje, so orali ledino in postavili temelje za krajinski park na Kumljanskem. V svojih prizadevanjih so dosegli, da so takratni občinski možje njihove predloge uzakonili z odlokom, s katerim je bilo to področje razglašeno za krajinski park, torej področje, ki ga je zaradi naravnih in kulturnih zanimivosti vredno ohraniti. V letu 2004 je država krajinski park vključila še v poseben sistem varstva narave Natura 2000, ki ga je morala Slovenija vzpostaviti z včlanitvijo v Evropsko skupnost.

V trboveljski dolini ima planinstvo, tako kot po vsej Sloveniji, več kot stoletno tradicijo. V planinskem društvu Kum dajemo varovanju narave, tudi na Kumljanskem, pomembno mesto, kar potrjuje vrsta izobraževanj, predavanj, delavnic in naravovarstvenih izletov, ki jih namenjamo ne le planincem, ampak tudi ostalim občanom in mladini. V preteklem letu smo na koči poskrbeli za čiščenje odpadnih voda in posodobili sistem ogrevanja, vključno z menjavo okoljsko ustreznega energenta. Ob praznovanju 20-letnice krajinskega parka je PD Kum ob podpori in sodelovanju Zavoda RS za varstvo narave postavilo razstavo fotografij Alp, kot jih vidijo ptice in kot jih je skozi svoj objektiv videl Matevž Lenarčič, biolog, naravovarstvenik, raziskovalec, pilot in fotograf. Razstava bo na ogled do jeseni in tudi zato je Kum v naslednjih mesecih vreden posebnega obiska.

Marjeta Bricl

-------------------------
Povezana novica:
Nasprot' sonca na Planinskem domu na Kumu, naj planinski koči 2015
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...