sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 4. junij 2016 ob 10:00, ogledov: 3501

2. del tečaja za naziv varuha gorske narave

Avtor: Matej Ogorevc
Čudovito sobotno jutro na dan 27. maja 2016, je napovedovalo lepo vreme. Tokrat smo se zbrali na Kranjskem Raku, saj smo bili namenjeni na Veliko planino.
Od izhodišča smo se najprej skupaj odpeljali do Jelševega konfina, kjer nas je že čakal Borut Peršolja. Pot smo od tam nadaljevali peš po Otroški planinski poti, s katero želijo Borut in PD Domžale približati planinstvo tudi najmlajšim. Z Borutom smo se sprehodili po Mali in Veliki planini in izvedeli mnogo zanimivega o življenju na njej nekoč in danes, pa tudi mimo Jage babe in divjih mož nismo mogli. Skozi terensko delo smo spoznavali kako pripravimo in izvedemo projekt ter kaj so naloge varuhov. Govorili smo še o slovenskem planinstvu, o varovanju gorske narave nekoč in danes, nekaj besed pa smo spregovorili tudi o geografiji gorskega sveta.
 
Naslednje predavanje nam je pripravil Janez Bizjak - predstavil nam je Alpsko konvencijo. Nakar smo prisluhnili še Bojanu Pollaku, s katerim smo se pogovarjali o načrtovanju, izvedbi in analizi akcij ter o organizaciji planinstva. Po večerji nam je s komentarji in z več kot stotimi slikami, ki jih je posnel na Veliki in Mali planini, predstavil svet v katerem smo bivali ta konec tedna.
V nedeljo smo najprej prisluhnili predavanju Marka Simića na temo varstva podzemnih jam, za tem pa tudi Alešu Zdešarju, ki nam je predstavil geologijo gorskega sveta in sistem varstva narave v Sloveniji.
 
V zgodnjih popoldanskih urah smo naše druženje zaključili. Da smo dobro jedli in spali so poskrbeli v Domžalskem domu na Mali planini, za kar smo jim seveda zelo hvaležni.
 
Lahko rečemo, da so bila predavanja na Mali Planini zelo zanimiva in poučna. Osvojili smo mnogo novih znanj, za kar se najlepše zahvaljujemo vsem predavateljem.
 
Marta Bašelj

Fotogalerija

 Marta Bašelj

 Marta Bašelj1 / 4

 Marta Bašelj2 / 4

 Marta Bašelj3 / 4

 Marta Bašelj4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...