ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 4. januar 2017 ob 00:00, ogledov: 970

Okoljska inšpekcija opozorila gorskega kolesarja

Avtor: Dušan Prašnikar

Okoljska inšpekcija opozorila gorskega kolesarja

V javnosti je pred časom zaokrožila novica, da je okoljska inšpekcija gorskemu kolesarju, ki je kršil določila Zakona o ohranjanju narave in Zakona o planinskih poteh in se s tem pohvalil na spletnih omrežjih, poslala obvestilo z opozorilom o kršitvi zakonodaje.

http://www.zurnal24.si/inspektorji-brskajo-po-vasih-profili…

http://www.24ur.com/…/gorski-kolesar-ki-je-dobil-pismo-insp…

Žal je bilo v prispevkih več govora o ukrepu inšpekcije, kot o neprimernosti dejanja, to je ogrožanja narave in kršitvi zakonodaje.

Obiskovalci gorskega sveta zaznavajo vedno več tovrstnih kršitev, tudi v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka in drugih zavarovanih območjih po Sloveniji. Žal je inšpektorski in naravovarstveni nadzor nad tovrstnimi kršitelji (razumljivo) šibak. Temu primerno se le-ti tudi obnašajo, kolesarijo vsepovsod, povrh vsega pa svoja »junaštva« ponosno objavljajo tudi na družbenih omrežjih.

Morda je tokratno opozorilo inšpektorata za okolje in prostor eden od znanilcev drugačnega pristopa k omejevanju voženj v naravnem okolju. Vsekakor je inšpekcija (okoljska in gozdarska) premalo številna, da bi lahko stalno izvajala terenski nadzor, hitro pa lahko pregleda zgoraj omenjene in podobne »samoprijave«.

Tako se bodo morda vsaj nekateri storilci osvestili, da ravnajo naravi neprijazno (to tako ali tako dobro vedo), širša in ne samo gorniška javnost pa bo spoznala širino nepotrebnega obremenjevanja (gorske) narave.

Zato KVGN v celoti podpira opozorilo okoljske inšpekcije kršitelju obeh navedenih predpisov ter ob tem apelira na celotno gorniško javnost, da v gorah poleg zakonodaje sledi tudi temeljnim načelom gorništva in varovanja gorske narave, zapisanih v Častnem kodeksu slovenskih planincev.

PZS je v preteklih letih sprejela Merila za dvonamensko rabo planinskih poti, ki jasno določajo, katere poti so primerne za gorsko kolesarjenje in katere ne.

Preden se s kolesi podate v gorski svet, preverite ali je vaša načrtovana pot skladna z omenjenimi Merili.

Vabimo vas, da gorsko naravo namesto s kolesom obiskujete in doživljate na naravi prijazen način, torej peš! Zavedajmo se, da smo v naravi samo gostje in se tako tudi obnašajmo.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000