sobota, 6. junij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 6. marec 2017 ob 09:00, ogledov: 2606

Licenčno izpopolnjevanje varuhov gorske narave v Tržiču

Avtor: Manca Ogrin
Znanje je treba obnavljati in dopolnjevati. Varuhi gorske narave svoje znanje in s tem licence obnavljajo na tri leta. Letošnje izobraževanje, ki je bilo 25. februarja 2017 v Tržiču, je bilo namenjeno živalskemu in rastlinskemu svetu. Udeležilo se ga je preko petdeset varuhov.
Najprej jim je dr. Boštjan Pokorny predstavil pomen upravljanje populacij velikih kopenskih vretenčarjev. Sobivanje divjadi in človeka lahko hitro preide v konflikt, če ljudje ne upoštevamo osnovnih naravnih zakonitosti populacij živali. Številne vrste najdemo tudi v gorskem svetu, kjer so izpostavljene vznemirjanju zaradi turizma in rekreacije.

Sledilo je predavanje dr. Jerneja Jogana o tujerodnih invazivnih rastlinskih vrstah, ki se nezadržno širijo povsod, kjer postane človek nemaren ali nepremišljen. Predavatelj je na slikovit način predstavil osnove te za planince vsekakor zanimive tematike in značilnosti posameznih vrst. Zaznavamo jih tudi ob planinskih poteh in v okolici planinskih domov v hribovju. Z razvojem klimatskih sprememb obstaja nevarnost, da se bodo širile še v višje lege.

Tretji sklop smo obdelali na terenu, skupaj z udeleženci popoldanskega občnega zbora. Dr. Irena Mrak je predstavila zgodovinske, geografske in etnološke značilnosti Tržiča z okolico, predvsem pa aktualno problematiko upravljanja s prostorom v povezavi z razvojem turizma in rekreacije. Prostor je zanimiv za različne oblike rekreacije, zaradi česar že prihaja do preobremenitve najbolj atraktivnih točk in con.


Fotogalerija

 Marijan Denša1 / 10

 Marijan Denša2 / 10

 Marijan Denša3 / 10

 Marijan Denša4 / 10

 Mojca Švajger5 / 10

 Mojca Švajger6 / 10

 Marijan Denša7 / 10

 Mojca Švajger8 / 10

 Mojca Švajger9 / 10

 Mojca Švajger10 / 10

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...