ponedeljek, 16. december 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 11. julij 2017 ob 09:00, ogledov: 3256

Prvi vseslovenski planinski naravovarstveni tabor za otroke

Avtor: Matej Ogorevc
Prvi planinski naravovarstveni tabor za otroke iz vse Slovenije je v Mlačci pri Mojstrani v sodelovanju s Komisijo za varstvo gorske narave PZS organiziral odsek za varstvo gorske narave planinskega društva Nova Gorica. Tabora se je udeležilo 19 osnovnošolskih otrok iz različnih krajev Slovenije, ki so hitro našli skupen jezik.
Prvi dnevi tabora so potekali v znamenju volka. O tej in mnogih drugih živalih, ki živijo na območju Triglavskega narodnega parka (TNP), je otrokom pripovedoval Miha Marolt, geograf, kartograf, lovec in še kaj. Otroci so sodelovali z velikim zanimanjem. Skupaj z naravovarstvenim nadzornikom TNP Jernejem, jih je Miha odpeljal še do jezerca Kreda, kjer so otroci na licu mesta videli kaj se v parku lahko počne in kaj ne. Na prektičnem primeru so lahko spoznali kako nadzorniki TNP rešujejo težave na terenu. Ob jezeru sta namreč nedovoljeno taborila dva tujca. Prijazno so ju opozorili, da se to ne sme, nakar sta zapustila prostor. Videli so, da prijazno opozorilo večinoma bolj zaleže kot grobo prerekanje in pisanje kazni.

kvgn_pzs_naravovarstveni_tabor_2017_arhiv_kvgn__3_ kvgn_pzs_naravovarstveni_tabor_2017_arhiv_kvgn__6_

Spoznavali so tudi moč narave in vode. Povzpeli so se k slapu Peričnik, skozi igro in ob strokovnem vodenju kustosinje Saške pa v Slovenskem planinskem muzeju osvajali nova planinska znanja. Izdelali so vsak svoj naravni repelent za odganjanje žuželk, uživali v gozdnih in klasičnih športnih igrah, se pod vodstvom alpinistov preizkusili v veščinah plezanja, doživeli so tudi naravovarstveni krst. Spoznali so dnevne in nočne metulje, vsak si je lahko sam izdelal panj za čebele samotarke ter naravni pralni prašek. Obiskali so ekološko kmetijo, temeljito razpravljali o varstvu (gorske) narave ter pripravili zaključni program za starše. Naštete aktivnostih so se pogosto prepletale z naravovarstvenimi vsebini, tudi hrana je bila pripravljena z dobrotami okoliških kmetij.


kvgn_pzs_naravovarstveni_tabor_2017_arhiv_kvgn__9_ kvgn_pzs_naravovarstveni_tabor_2017_arhiv_kvgn__10_

Program je nabit z vsebinami, a brez skrbi ... fantje in dekleta si imeli na razpolago dovolj »časa tudi zase« in svoje norčije. Pri izvedbi tabora so sodelovali številni prostovoljci. Kot pa verjame vodja tabora, Borut Bric, letošnji tabor ni bil zadnji te vrste.

Zapisala Kristina Veber, fotografirala avtorica prispevka ter naravovarstveni nadobudnež Aljaž.


Fotogalerija

 Arhiv KVGN

 Arhiv KVGN1 / 6

 Arhiv KVGN2 / 6

 Arhiv KVGN3 / 6

 Arhiv KVGN4 / 6

 Arhiv KVGN5 / 6

 Arhiv KVGN6 / 6

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000