sreda, 1. april 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 31. oktober 2017 ob 00:00, ogledov: 1532

Naravovarstveni izlet Žareči macesni

Avtor: Matej Ogorevc
Napoved slabega vremena je odnesla tradicionalni naravovarstveni izlet »Žareči macesni« odbora za varstvo gorske narave Savinjskega MDO PD v organizaciji odseka VGN PD Nazarje. Gora počaka, gora bo zaživela svoj tako potrebni mir.
Povsem drugače je bilo v soboto, 21. oktobra, ko se je na Križevnik, med »Žareče macesne« pod vodstvom varuhov gorske narave PZS podala kar dolga kolona planincev PD Vrhnika in PD Škofja Loka. Kot se za naravovarstveno obarvan izlet spodobi, smo med pohodom spoznavali problematiko varstva gorske narave ter naravne, zgodovinske in kulturne značilnosti območja in izmenjavali izkušnje. Med drugim smo spoznali gozdni rezervat Polšak, ob robu katerega smo hodili.

Veliko tega se dogajalo na »klopci resnice«, kjer predstavniki društev, ki se udeležijo izleta, predstavijo društvo in delo na področju varstva gorske narave. Slišali smo lahko kar zanimive »spovedi«. V društvih se dogaja veliko tega.

Pozornost smo posvetili tudi naravovarstveni in planinski etiki; spoštovanju narave in prilagajanju skupini, saj ni treba, da bi v gorah po nepotrebnem povzročali nemir. V gorah nismo sami, v gorah smo samo gostje. Poleg tega moramo planinci vedno, posebej v veliki organizirani skupini upoštevati starejše in šibkejše ter jim na poti tudi pomagati, če je treba.

Izleta sta se med drugimi udeležila Marta Bašelj, članica IO KVGN, ki že vrsto let skrbi za usposabljanje novih varuhov gorske narave pri PZS in Vinko Hafner, letnik 1939, starosta varstva gorske narave, nekdanji inštruktor usposabljanja za gorsko stražo, še danes pravi gams.

Besedilo in foto: Marijan Denša

Fotogalerija

 Marijan Denša

 Marijan Denša1 / 9

 Marijan Denša2 / 9

 Marijan Denša3 / 9

 Marijan Denša4 / 9

 Marijan Denša5 / 9

 Marijan Denša6 / 9

 Marijan Denša7 / 9

 Marijan Denša8 / 9

 Marijan Denša9 / 9

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000