sreda, 1. april 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 7. november 2017 ob 00:00, ogledov: 1400

Naravovarstveni izlet Na Olševo skozi okna (Biseri severne strani Olševe)

Planinsko društvo Črna na Koroškem | 
Avtor: Matej Ogorevc
Vodniški odsek in Odsek za varstvo gorske narave PD Črna na Koroškem sta v soboto 21.10 2017 izvedla naravovarstveni izleti »Na Olševo skozi okna (Biseri severne strani Olševe)«.
Iz Črne smo po dolini Koprivne, ob reki Meži, z avti dosegli parkirišče na Zadnjem travniku, ki je bilo izhodišče za ogled številnih naravnih biserov severne strani Olševe. Najprej smo si ogledali edino visoko barje na Koroškem in ostanek ledeniške morene ledenika izpod Govce ter se seznanili z nastankom barja, njegovimi značilnostmi in dejavniki, ki ga ogrožajo. Pot smo nadaljevali ob robu gozdnega rezervata, ki je namenjen raziskovanju nemotenega (brez človeških posegov) razvoja gozda. Nato smo se čez državno mejo spustili na avstrijsko stran in se skozi ter ob mogočnih naravnih oknih (Skalna ali Lipševa vrata) v zahodnem grebenu Olševe, ki pada v dolino Remšnika v Avstriji, povzpeli na Obel kamen. Po nadaljevanju po grebenu Olševe, smo še pred Govco zavili z grebena na sever se in po lovskih poteh spustili v Mrzli dol in naprej po označeni poti mimo lovskega bivaka Foršnerca, nazaj do izhodišča.

Celotno pot je krasila izredna pestrost in raznolikost botaničnih, geoloških in geomorfoloških znamenitosti, z dodatnim pridihom prvinskosti območja, ki mu je botrovala dolgoletna zaprtost območja, zaradi državne meje. Za dodatno barvno kuliso pa so poskrbeli jesensko rumeni macesni.

Nismo pa občudovali zgolj naravnih značilnosti območja ampak spoznali tudi zanimivosti, vezane za potek državne meje na tem območju. Kako so jo »vlekli«, na podlagi kakšnih interesov je bil začrtan njen potek, zakaj Meža izvira v Avstriji ter kako je meja onemogočila stare prehode in razdelila ter za dolgo časa »uničila« planino pod Olševo.

Peter Tomše VGN

Fotogalerija

 PD Črna na Koroškem

 PD Črna na Koroškem1 / 14

 PD Črna na Koroškem2 / 14

 PD Črna na Koroškem3 / 14

 PD Črna na Koroškem4 / 14

 PD Črna na Koroškem5 / 14

 PD Črna na Koroškem6 / 14

 PD Črna na Koroškem7 / 14

 PD Črna na Koroškem8 / 14

 PD Črna na Koroškem9 / 14

 PD Črna na Koroškem10 / 14

 PD Črna na Koroškem11 / 14

 PD Črna na Koroškem12 / 14

 PD Črna na Koroškem13 / 14

 PD Črna na Koroškem14 / 14

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000