ponedeljek, 16. december 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 11. april 2018 ob 08:45, ogledov: 1986

Pohod varuhov gorske narave na Trško goro

Avtor: Matej Ogorevc
Letno srečanje Komisije za varstvo gorske narave je imelo tri dele: dopoldne smo izvedli licenčno usposabljanje, popoldne zbor odsekov in opoldne pohod na Trško goro.
Pred pohodom smo se na povabilo gostiteljice srečanja, Rozalije Skobe okrepčali s kavo in priboljški, ki so jih za nas pripravili dijaki šole GRM Novo mesto, kjer je potekalo usposabljanje. Po okrepčilu nas je povabila na tematski pohod na Trško goro.

kvgn_pzs_izpopolnjevanje_2018_pohod_trska_gora_foto_kristina_veber__4_

Kljub oblačnemu in vetrovnemu vremenu smo sproščenih obrazov in lahkih nog med vinogradi in zidanicami zakorakali proti razglednemu vrhu. Med hojo po delu Trdinove poti smo se večkrat ustavili. Vodnica Rozi nam je na postankih podrobno in ponosno opisala ta lep košček dolenjske gričevnate pokrajine, dom glasbene legende Lojzeta Slaka in ansambla Henček ter nanizala podrobnosti o zgodovini in življenju v teh krajih, reki Krki, ... Izčrpno nam je predstavila tudi delo odbora VGN Dolenjske in Bele krajine, ki že vrsto let vzgaja mlade gorske stražarje ter izrazila željo, da bi vsak planinec opravil tečaj za gorskega stražarja. Sicer je Dolenjska zaznamovala tudi Janeza Trdino, ki je med drugim spisal Bajke in povesti o Gorjancih, ki jih vsi poznamo, že Valvasor pa je pisal o cvičku s Trške gore. Na vrhu pred romarsko cerkvijo in štirimi res debelimi lipami (ena od njih v prsnem obsegu meri 830 cm in je proglašena za najdebelejšo lipo na Dolenjskem) je sledil še kratek postanek za skupno fotografiranje.

Po povratku s terena so varuhi gorske narave prejeli potrdila o opravljenem licenčnem usposabljanju ter potrjene izkaznice.

kvgn_pzs_izpopolnjevanje_2018_pohod_trska_gora_foto_kristina_veber__10_

Številni udeleženci srečanja so izkoristili priložnost za nakup majice s sloganom KVGN »V gorah smo samo gostje«, s katerim ljubitelji gorske narave izražajo svoje spoštovanje do gorskega sveta in drugih obiskovalcev gora. Vse več varuhov gorske narave in gorskih stražarjev jih s ponosom nosi na svojih planinskih poteh.

Kristina Veber

Fotogalerija

 Kristina Veber

 Kristina Veber1 / 9

 Kristina Veber2 / 9

 Kristina Veber3 / 9

 Kristina Veber4 / 9

 Kristina Veber5 / 9

 Kristina Veber6 / 9

 Kristina Veber7 / 9

 Kristina Veber8 / 9

 Kristina Veber9 / 9

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000