ponedeljek, 16. december 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 19. maj 2018 ob 09:15, ogledov: 1497

1. del XVI. tečaja za naziv varuh gorske narave

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto 12. maja smo, že 16. leto zapored, začeli s tečajem za varuhe gorske narave. Naša prva postojanka je bil Tončkov dom na Lisci. Letos se tečaja udeležuje kar 22 planincev in planink iz različnih planinskih društev širom Slovenije. Združuje jih ista planinska misel - varovati naravo, ki je ena sama.
Prvi dan tečaja smo preživeli z Dušanom Klenovškom, ki prihaja iz Kozjanskega regijskega parka. Odličen biolog in poznavalec narave, še posebej na tem območju Slovenije. Uvodoma nam je predstavil rastlinstvo in živalstvo, po kosilu je sledil še terenski del. Odpravili smo se na bližnji vrh Lovrenc, a nas je sredi poti ujel močan dež, zato je bilo naše terensko delo deloma okrnjeno. To ni razočaralo, saj nas je pot vodila mimo cvetočih travnikov. Po dežju pa so nas ob poti pozdravljali tudi močeradi.

V nedeljo dopoldan smo najprej prisluhnili Mateju Blatniku, geografu iz postojnskega Inštituta za raziskovanje krasa. Predstavil nam je rastje na meliščih in to primerjal z melišči drugod po svetu. Dr. Jernej Jogan je predaval o tujerodnih invazivnih vrstah in njihovih alergenih vplivih na ljudi. Med njimi izstopa žvrklja, bolj znana kot ambrozija. Dolgoletni markacist, dober poznavalec planinskih poti, Albin Žnidarčič, se je dotaknil varstva narave na planinskih poteh. Naše nedeljsko odkrivanje in spoznavanje vplivov človeka na naravo smo zaključili z zelo zanimivim predavanjem okoljske inšpektorice Andreje Vidali. Suhoparne člene zakonov je ponazorila z zanimivi primeri iz prakse.

Zahvala gre predavateljem pa tudi ekipi Tončkovega doma na Lisci, ki je poskrbela, da smo se pri njih dobro počutili.
Z bodočimi varuhi se znova srečamo 2. junija v Domžalskem domu na Mali planini.

Sabina Francek Ivović


Fotogalerija

 Sabina Francek Ivović

 Sabina Francek Ivović1 / 6

 Sabina Francek Ivović2 / 6

 Sabina Francek Ivović3 / 6

 Sabina Francek Ivović4 / 6

 Sabina Francek Ivović5 / 6

 Sabina Francek Ivović6 / 6

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000