ponedeljek, 16. december 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 23. maj 2018 ob 13:15, ogledov: 2112

Na Koroškem usposobljenih 31 novih gorskih stražarjev

Avtor: Matej Ogorevc
Odkar je funkcijo predsednika odbora za varstvo narave pri MDO PD Koroške prevzel Janez Senica, je aktivnosti na tem področju vedno več. Danes je tako v koroških planinskih društvih ustanovljenih 8 odsekov za varstvo gorske narave, v katerih delujejo gorski stražarji. Ti redno izpopolnjujejo svoje znanje, na letnih srečanjih pa potrjujejo tudi licenco. Letos je bilo to srečanje še posebej pomenljivo, saj se jim je pridružilo kar 31 novih gorskih stražarjev, ki bodo seznanjali in opozarjali o pomembnosti varovanja gorske narave.
Že v mesecu januarju je odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Koroške organiziral teoretični del usposabljanja za gorske stražarje, zaključni, praktični del pa je potekal v Dravogradu in na Košenjaku. Tako so se tečajniki najprej podali na učni naravovarstveni pohod na mokrišča ob reki Dravi v Dravogradu. Na lepo urejeno in zavarovano mokrišče so še posebej ponosni Dravograjčani, je pa mokrišče vse premalo poznano med prebivalci okoliških krajev, turistom ter planincem, ki se lahko s tega mesta povzpnejo po koroški obhodnici na Šteharski vrh (1018 m). Mokrišče nam je predstavil poznavalec lokalnih naravnih vrednot Zdenko Kupčič, vseskozi pa nas je spremljal tudi načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS, Marijan Denša - kot poklicni gozdar, zaposlen na Zavodu za gozdove v Nazarjah, je izredno dober poznavalec flore in favne v gorskem svetu. Tečajniki so zares uživali v njegovem zanimivem pripovedovanju in tako tudi pridobivali nova znanja o ohranjanju naravnih vrednot v gorskem svetu.

mdo_pd_koroske_gorski_strazar_tecaj_2018_foto_janez_senica__1_

Iz Dravograda smo se nato popeljali do razpotja pri treh križih in se peš podali na bližnje rastišče Kochovega svišča. Čeprav je bilo pred leti na tem travniku veliko več cvetov te zaščitene rastline, pa smo nekaj cvetov vendarle lahko občudovali, ob tem pa se seznanjali tudi o ukrepih za zaščito redkih gorskih rastlin, ki so zaradi uporabe nekaterih sodobnih metod kmetovanja in uporabe fitofarmacevtskih preparatov močno ogrožene.

Naše usposabljanje smo zaključili v Planinskem domu Košenjak. Vseh tečajnikov je bilo 34, saj so v naši skupini sodelovali tudi planinci iz MDO PD Podravja. V domu smo si ogledali nekaj zanimivih fotografij gorskega cvetja in živalstva, ki jih je prispeval Zdenko Kupčič, nato pa je sledila svečana zaobljuba vseh tečajnikov o varovanju naravnih vrednot v gorskem svetu. Vsem so bila podeljena potrdila, značke in izkaznice, s čimer so pridobili strokovni naziv gorski stražar in se bodo tako lahko tudi pri opravljanju svojih naravovarstvenih opravil izkazali s potrjenim uradnim dokumentom.

mdo_pd_koroske_gorski_strazar_tecaj_2018_foto_janez_senica__10_

Letošnje zaključno usposabljanje je bilo povezano tudi z zborom gorskih stražarjev, varuhov gorske narave in drugih ljubiteljev gorske narave MDO PD Koroške. Predsednik odbora, Janez Senica, je tako predstavil tudi poročilo o opravljenem delu v preteklem letu ter seznanil člane z letošnjim programom.

Mirko Tovšak


Fotogalerija

 Janez Senica

 Janez Senica1 / 11

 Janez Senica2 / 11

 Janez Senica3 / 11

 Janez Senica4 / 11

 Janez Senica5 / 11

 Janez Senica6 / 11

 Janez Senica7 / 11

 Janez Senica8 / 11

 Janez Senica9 / 11

 Janez Senica10 / 11

 Janez Senica11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000