ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 20. junij 2018 ob 17:30, ogledov: 2073

Drugi del tečaja za naziv varuha gorske narave na Veliki planini

Avtor: Matej Ogorevc
Planinci iz številnih planinskih društev širom Slovenije, bodoči varuhi gorske narave, so znanje o varovanju gorske narave tokrat nabirali na Domžalskem domu na Mali planini. Del izobraževanja so kljub kislemu vremenu uspešno opravili tudi na terenu.
Zavarovana območja, varovanje vodnih virov, geologija gorskega sveta, Natura 2000 - to je le del tematik širokega spektra vsebin, ki so jih bodoči varuhi poslušali na Mali planini. Večina predavanj je potekala v predavalnici doma, del pa tudi na terenu, kjer so planinci imeli kar nekaj zanimivih nalog. Predavateljica Marjeta Keršič Svetel je na primer bodoče varuhe vzpodbudila, da so na terenu izbrali svoj košček narave ter ga s pridobljenim teoretičnim znanjem zavarovali. Pristop, ki je udeležence spodbudil k neposrednemu utemeljevanju pomena varovanja (gorske) narave.

Z vsakim vzponom na goro pohodimo nešteto kamnin, večine laična javnost običajno ne pozna. Geologinja Tadeja Šubic je po uvodnem predavanju predstavila kamnine Male planine na terenu. Udeleženci so z zanimanjem opazovali kamnine pod lupo, saj se jim je na dlani odprl povsem nov pogled na geologijo. Ne varujemo le nadzemnega sveta, tu so tudi jame in jamske živali. V Sloveniji imamo preko 11 tisoč jam in brezen. Njihovo bogastvo je predstavil dober poznavalec in strokovnjak na tem področju Marko Simič. Pri varovanju narave ima velik pomen zaščita vodnih virov. Slovenija je vodnata država, pri tem kar dve tretjini površine pokriva kras. Ta je zelo propusten in obenem ranljiv. Vse, kar vanj zlijemo na površini, lahko priteče v naše kozarce. Varovanje vodnih virov v gorskem svetu nam je predstavila geografinja Valentina Brečko Grubar.

Sobotni večer smo zaokrožili s predavanjem Bojana Pollaka, ki je skozi številne zanimive fotografije predstavil čudoviti svet Velike in Male planine. Pollak je v nedeljskem dopoldnevu podrobno pojasnil temelje delovanja planinske organizacije in njeno vpetost v mednarodne mreže. Sredi popoldneva smo drugi del tečaja zaključili ob eni od lokev (kalov), iz katere krave, ki jih pastirji priženejo na pašo, še danes pijejo vodo.

Zahvala vsem predavateljem za zanimivo podajanje novih znanj in ekipi Domžalskega doma na Mali planini, ki je skrbela, da smo se v domu dobro počutili.

Zapisala in fotografirala Sabina Francek Ivović

Fotogalerija

 Sabina Francek Ivović

 Sabina Francek Ivović1 / 11

 Sabina Francek Ivović2 / 11

 Sabina Francek Ivović3 / 11

 Sabina Francek Ivović4 / 11

 Sabina Francek Ivović5 / 11

 Sabina Francek Ivović6 / 11

 Sabina Francek Ivović7 / 11

 Sabina Francek Ivović8 / 11

 Sabina Francek Ivović9 / 11

 Sabina Francek Ivović10 / 11

 Sabina Francek Ivović11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000