ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 30. junij 2018 ob 09:30, ogledov: 1319

Zaključen letošnji tečaj za varuhe gorske narave

Avtor: Matej Ogorevc
Minuli konec tedna smo izvedli zadnji, tretji del letošnjega tečaja za varuhinje in varuhe gorske narave PZS. Udeležilo se ga je devetnajst kandidatk in kandidatov.
V soboto zjutraj so pod vodstvom geografinje Irene Mrak spoznavali problematiko zavarovanih območij in to kar na konkretnem primeru zavarovanja in varovanja naravnega spomenika Dovžanova soteska. Nato so naredili »premik« v ledeniško dolino Vrata, kjer jim je v Šlajmerjevem domu in njegovi okolici gozdar Aleš Poljanec predstavil gozd in gozdarstvo v Sloveniji, s poudarkom na pomenu varovanja in ohranjanja gozdov v gorskih območjih.

Negativne vplive planinskih in drugih prostočasnih dejavnosti v naravnem okolju ter njihovo obvladovanje je predstavila Irena Mrak. Nato sta sledili še njeni predavanji o aktualni problematiki varovanja gorskega sveta ter o varstvu gora po svetu.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2018_III_del_foto_arhiv_kvgn__3_

Po večerji so se kandidati za varuhe ponovno zbrali v predavalnici na skupinski pripravi na pisno preverjanje znanja, kar je trajala dolgo v noč.

V nedeljo zjutraj so Steno zakrivali oblaki, vendar to vseeno ni zmotilo dobre volje udeležencev izobraževanja. Sonce bo - in je kasneje tudi bilo. Najprej jim je Janez Bizjak predstavil Alpsko konvencijo in njen pomen ter zadrege pri njenem uveljavljanju. Nato je sledila izredno zanimiva predstavitev o sledovih človeka v Alpah. Najdbe kažejo, da je človek aktivno prisoten v visokogorju že dolga tisočletja in da le-to tudi spreminja. Planinstvo kot doživetje narave so tečajniki obravnavali deloma na terenu in deloma v predavalnici.

Sledil je »trenutek resnice«, pisno preverjanje znanja. Očitno so bili predavatelji zelo dobri in so uspešno podali svoja znanja, saj so vsi kandidati teste opravili zelo uspešno. Seveda je k temu pripomoglo tudi domače in skupinsko utrjevanje. Za udeležbo na tečaju so udeleženci prejeli priznanja.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2018_III_del_foto_arhiv_kvgn__12_

Slušatelji so pokazali veliko zanimanje in motiviranost za delo bodočih varuhov gorske narave. Nekateri že pripravljajo svoje seminarske naloge, ki so poleg praktično polne udeležbe na tečaju ter uspešno opravljenega preverjanja znanja pogoj za pridobitev naziva varuha/varuhinje gorske narave. Predstavitve nalog in svečana podelitev bo 15. in 16. septembra na Smrekovcu.

Šlajmerjev dom v Vratih nam je nudil odlične pogoje za bivanje in delo. Lepe spalnice, svetla in prostorna učilnica, ki se jo da odlično zatemniti za predstavitve. Seveda Gorenjci ne bi bili Gorenjci , če bi ne vsaj malo »šparali«. V predavalnico so postavili »mikro« projekcijsko platno, ki tistim v bolj zadnjih vrstah ne omogoča primernega pogleda na vsebino. To smo hitro in enostavno rešili z izdelavo velikega »rjuha-big screen« platna.

Na tečaju je sodelovala posebna gostja, Ellen Lapham iz ZDA. Ellen je članica Ameriške planinske zveze (American Alpine Club), kjer vodi znanstveno-raziskovalni program. Me drugim je soustanoviteljica konference o trajnostnih vidikih vrhov in gora Sustainable Summits Conference. V naše delo je prinesla kar nekaj ameriške živahnosti, zlasti dvosmerne komunikacije na predavanjih.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2018_III_del_foto_arhiv_kvgn__14_

Več fotografij s tretjega dela izobraževanja, ki jih je pripravila Katja, najdete na našem Na Facebook profilu.

Zapisal Marijan Denša

Fotografije: Katja Žagar in Marijan Denša


Fotogalerija

 Arhiv KVGN

 Arhiv KVGN1 / 13

 Arhiv KVGN2 / 13

 Arhiv KVGN3 / 13

 Arhiv KVGN4 / 13

 Arhiv KVGN5 / 13

 Arhiv KVGN6 / 13

 Arhiv KVGN7 / 13

 Arhiv KVGN8 / 13

 Arhiv KVGN9 / 13

 Arhiv KVGN10 / 13

 Arhiv KVGN11 / 13

 Arhiv KVGN12 / 13

 Arhiv KVGN13 / 13

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000