ponedeljek, 16. december 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 14. avgust 2018 ob 13:00, ogledov: 3806

Prižgali ogenj upanja za slovenska gorska jezera

Avtor: Manca Ogrin
Tradicionalni Ogenj v Alpah, s katerim CIPRA Slovenija opozarja na probleme v alpskem prostoru, se je letos odvijal v Dolini Triglavski jezer. Z letošnjo akcijo želijo opozoriti na problematiko gorskih jezer, ki zaradi človeškega vpliva in napačnih odločitev, umirajo.
Dvojno jezero v Dolini Triglavskih jezer je zgodba o okoljski problematiki, ki se dogaja v središču edinega slovenskega narodnega parka. Jezero ima zaradi vnosa hranil z bližnje planinske koče in alohtonih rib porušen naravni ekosistem, kar se najbolj nazorno pokaže ravno v poletnih mesecih, ko na jezerski površini zacvetijo alge.

S hitrimi laboratorijskimi testi so izmerili vrednosti fosfatov, nitratov, vsebnosti kisika in pH vode v Dvojnem jezeru. Zala Zebec, predstavnica Mladinskega sveta CIPRE: “Vrednosti nitratov in fosfatov, ki smo jih izmerili v Dvojnem jezeru, so pod pričakovanimi. Razlog so nitaste alge, ki porabljajo nitrate in fosfate in z debelo preprogo prekrivajo dno ter obalo jezera.”

ogenj-v-alpah-2018-dvojno-jezero-foto-domen-mirtic-dolenec_1
Ogenj v Alpah pri Dvojnem jezeru, na gladini katerega so vidne alge. (foto Domen Mirtič Dolenec)

Trenutno je v potrjevanju projekt Vrhovi Julijcev, kjer bo Triglavski narodni park s partnerji izvedel izlov rib ter okoljsko sanacijo koče pri Triglavskih jezerih. Želijo si, da bo projekt primer dobre prakse tudi za druga gorska jezera (npr. jezero na Planini pri Jezeru, Črno jezero …), saj je stanje voda v gorskih jezerih pomembno tudi za kakovost pitne vode. Gorska jezera imajo zelo občutljiv ekosistem, saj so majhna, nepretočna in izpostavljena ekstremnim pogojem. Zelo je pomembno, da se obiskovalci gora vzdržimo kopanja v jezerih, saj s kremami, ki jih imamo na koži, urinom in drugimi vnosi močno vplivamo na občutljiv ekosistem jezer.

O dogodku Ogenj v Alpah Špela Berlot, direktorica CIPRE Slovenija: “Z letošnjim Ognjem v Alpah smo želeli opozoriti na pereč problem varstva vodnih virov v Alpah, ki so zelo pomembna tudi za preskrbo ljudi s pitno vodo. Z vedno večjim obiskom slovenskih gora ter podnebnimi spremembami postajajo vodni viri občutljivejši ter dragocenejši. Spodbujamo pristojna ministrstva, da poskrbijo za varstvo vodnih virov ter ukrepajo pri čim prejšnji sanaciji gorskih jezer. Hkrati pozivamo obiskovalce gora, da se v jezerih ne kopajo in upoštevajo pravila obnašanja v naravi.”

Špela Berlot

Vir: CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000