nedelja, 17. november 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 25. avgust 2018 ob 17:00, ogledov: 1795

Čistilna akcija območja Triglavskih podov

Planinsko društvo Ljubljana-Matica | 
Avtor: Matej Ogorevc
28. in 29. avgusta bomo organizirali zahtevno čiščenje širšega območja Triglavskih podov in okolice Triglavskega doma na Kredarici.
Z izginjanjem Triglavskega ledenika in hitrejšim kopnenjem snežišč na Triglavskih podih in v širši okolici Triglavskega doma na Kredarici se razgalja skalnata površina in na površje pride tisto, kar je bilo včasih skrito pod snegom in ledom.

V mnogih primerih sploh ne gre za smeti, ampak za predmete in opremo, ki so skozi desetletja dostopanja na Triglav planincem padli ali jim jih je odpihnil veter z grebena. Nad območjem Triglavskih podov, kjer je ledenik, poteka namreč najbolj priljubljena in tudi oblegana slovenska planinska pot - pot na Triglav. Tik pod Malim Triglavom se namreč združita poti iz Planike in s Triglavskega doma na Kredarici.

Nekateri predmeti imajo že tudi etnološko in zgodovinsko vrednost, saj razkrivajo, kakšno planinsko opremo so imeli pohodniki pred stoletjem in več, še več pa je predmetov iz časa med obema vojnama, ko se je obisk Triglava zelo povečal.

Sodelavci z Geografskega inštituta Antona Melika so tam poleg drugih našli lično izdelano pohodno palico z vpisano letnico 1924, fotoaparat izdelan leta 1918, smučarko opremo in podobno. Tam so tudi ostanki razbitin dveh letal, ki sta trčili v ostenje ledenika.
Nekoliko drugačno je stanje v okolici Triglavskega doma na Kredarici. Kredarica ni navaden, temveč naš najbolj obiskan planinski dom. V slovenski planinski tradiciji zavzema skupaj s Triglavom ikonično mesto, zato je pritisk planincev na njegove kapacitete iz leto v leto večji, poleg tega pa je v svoji več kot 120-letni zgodovini doživel kar nekaj/precej prenov in sanacij. Čeprav si PD Ljubljana‑Matica močno prizadeva izboljšati razmere, so problem tudi in še vedno smeti. V manjših breznih in špranjah v okolici koče je nekaj gradbenega materiala, seveda pa na celotnem območju Triglavskih podov najdemo tudi klasične smeti: prazne pločevinke, plastenke, plastične vrečke - to je material, ki se v naravi razgrajuje zelo dolgo, tudi do več tisočletij!

Zato vas vabimo, da tako na Kredarici kot tudi v drugih planinskih kočah in planinskih poteh poskrbite za lastne smeti. Spravite jih v svoj nahrbtnik in jih v dolini odložite v ustrezen zabojnik za ločeno zbiranje odpadkov. Odpadkov tudi ne puščajte oskrbnikom, saj je enemu planincu lažje odnesti nekaj smeti kot oskrbniku oziroma skrbniku koče celo goro smeti.

Dvodnevna akcija bo potekala 28. in 29. avgusta bo razdeljena na čiščenje:
  • okolice Triglavskega doma na Kredarici,
  • konte oziroma roba pod sanitarijami,
  • Snežne konte (prej brezno),
  • zgornjega dela Triglavskih podov, do koder je segal ledenik še pred desetletji in okolico današnjega ledenika,
  • zgornje snežišče in njegovo neposredno okolico (nad ledenikom oziroma pod grebenom Mali Triglav-Triglav).

Pregledali bodo skalnato področje okoli ledenika. Njegovemu zgornjemu robu se bodo izognili, ker so bile pri predhodnem opazovanju vidne krajne zevi, ki bi se lahko porušile ob obremenitvi. Pregledali pa bi še okolico Triglavskega brezna in izstopa Slovenske smeri (Frelihov izstop) in Zimmer-Jahnov izstop.

Zaradi zagotavljanja varnosti planince obveščamo, da bo gibanje v okolici doma na Kredarici v času akacije 28. in 29. avgusta lahko deloma omejeno. Za krajši čas bo potrebno nekajkrat zapreti tudi grebensko pot iz Malega Triglava na Triglav.

V okviru akcije Očistimo gore delovno akcijo podpira Zavarovalnica Triglav.


Povzeto po: http://www.ocistimogore.si/novice-in-dogodki/novice/ienje-triglavskih-podov/1395
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000