nedelja, 7. junij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 21. november 2018 ob 15:30, ogledov: 1079

Zbor dolenjskih in belokranjskih odsekov za varstvo gorske narave

Planinsko društvo Polet Šentrupert | 
Avtor: Matej Ogorevc
Zbor načelnikov odsekov za varstvo gorske narave društev MDO PD Dolenjske in Bele krajine ter gorskih stražarjev, varuhov gorske narave in njenih ljubiteljev je bil v soboto, 17. novembra 2018, v Homu pri Šentrupertu. 48 udeležencev zbora je gostilo Planinsko društvo Polet Šentrupert.
Po pozdravnem govoru vodje Odbora za varstvo gorske narave meddruštvenega odbora planinskih društev (OVGN MDO PD) Dolenjske in Bele krajine, Rozalije Skobe, je predsednik Planinskega društva Polet Šentrupert, Bojan Brezovar, na kratko predstavil delo in uspehe tega društva. Poudaril je, da društvo veliko pozornosti namenja tudi varstvu narave, saj je sam tudi načelnik odseka za varstvo gorske narave.

Sledila je predstavitev izjemno zanimiva razstave Pisan svet metuljev in predavanje Dušana Klenovška, profesorja biologije in kemije iz službe za ohranjanje narave in naravovarstvenega nadzora v Javnem zavodu Kozjanski park.

Nato je prišel na vrsto uradnejši del srečanja. Vodja odbora Rozalija Skobe je predstavila poročilo o delu OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine. Poudarila je, da je bil načrt dela izpolnjen v celoti. K temu so prispevali vsi, zato se jim je tudi zahvalila za sodelovanje. Trenutno deluje v MDO PD Dolenjske in Bele krajine 269 gorskih stražarjev in 29 varuhov gorske narave. Odseka za varstvo gorske narave nima le eno društvo. Odbor se zelo trudi, da bi tudi v tem društvu vzpodbudili naravovarstveno delo.
Načelniki odsekov za varstvo gorske narave so nato podali kratka poročila o delu v svojih društvih. Večina odsekov je opravila veliko naravovarstvenega dela, ponekod je to postala celo vodilna dejavnost. Nekaj pa je tudi takih, ki bolj životarijo in bo potrebno pridobiti nove, aktivnejše načelnike.

kvgn_pzs-zbor_gs_vgn_mdo_pd_dolenjske_in_bele_krajine-foto_rudolf_e_skube (1)_1

Sprejete so bile tudi smernice za delo v letu 2019. Načelniki in vodstvo odbora se je dogovorilo, da bodo zbori odsekov v prihodnje vedno ob petkih popoldne, saj so ob sobotah izleti in druge akcije v društvih. Naslednji zbor bo gostilo PD Krka Novo mesto, 18. oktober 2019, še naslednjega pa PD Polom Kostanjevica na Krki. Tečaj za gorske stražarje bo potekal v mesecu februarju 2019.

Zaradi velikega zanimanja za naravovarstvene ekskurzije bo OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine v letu 2019 skušali organizirati kar tri izlete z naravovarstveno tematiko:

  • 23. marec 2019: Kobjeglava - Pot 9 kalov,
  • 18. maj 2019: Smrekovec in Krnes
  • jesen 2019: Tromejnik in naravne znamenitosti Prekmurja.

Zbor so s svojo prisotnostjo počastili tudi Rudolf E. Skube, predsednik MDO PD Dolenjske in Bele krajine, Olga Kržan, članica izvršnega odbora Komisije za varstvo gorske narave PZS ter predsedniki treh planinskih društev.

Posebna zahvala gre Planinskemu društvu Polet Šentrupert za organizacijo srečanja v nadvse prijetnem okolju in kosilo ob zaključku.

Rozalija F. Skobe,
OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine

foto: Rudolf E. Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...