nedelja, 17. november 2019
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 11. december 2018 ob 09:45, ogledov: 555

Gore so pomembne

Avtor: Matej Ogorevc
Letošnja tema mednarodnega dneva gora, ki ga obeležujemo 11. decembra, je GORE SO POMEMBNE (MountainsMatter).
Gore pomembno vplivajo na življenje na Zemlji, na poseljenost, so zbiralnik vode, vplivajo na vreme, erozijo, promet, energetiko, kmetijstvo, gospodarstvo, turizem ter so vir gorniških doživetij najrazličnejših oblik in vsebin.

Hkrati so gore občutljiv, krhek in  ranljiv svet, zlasti na vplive klimatskih sprememb (taljenje ledenikov, erozija) in neposrednih obremenitev (onesnaževanje gorskih jezer, zmanjševanje divjine). Vse spremembe v gorah močno vplivajo na življenje pod njimi.

Združeni narodi so goram posvetili leto 2002 in ga razglasili za mednarodno leto gora. Leta 2003 so določili 11. december za mednarodni dan gora, z namenom vsako leto opozoriti na pomen gora za življenje in za ohranjanje biotske raznolikosti, ter opozoriti na pomen varovanja in trajnostnega razvoja gorskih območij.   V alpskih državah od leta 2015 na pobudo Alpske konvencije mednarodni dan gora obeležujemo s festivalom BRATI GORE. Vse bolj se mu pridružujejo tudi v nealpskih državah. To je festival gora, gorniške kulture in kulture v gorah. Znaten delež pri tem imamo slovenski planinci.

Varstvo gorske narave mora postati podstat vsega našega ravnanja in delovanja v gorskem svetu, tako pri individualnemu in organiziranemu obiskovanju gora kot pri upravljanju s planinsko infrastrukturo. Žal na tem področju pri nas vse preveč zaostajamo za sodobnimi načeli ohranjanja in varovanja okolja in velikokrat nismo uspešni, kar se pozna v gorski naravi. Vse bolj jo ogrožamo, vsi skupaj in vsak posebej.

Ne pozabimo - v gorah nismo sami, smo samo gostje!

Preberite še:
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000