petek, 10. julij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 18. marec 2019 ob 10:30, ogledov: 1616

Studio ob 17-ih o zavarovanih vrstah

Planinsko društvo Lisca Sevnica | 
Avtor: Manca Ogrin
Na območju Boča in Boletine pri Ponikvi se je razcvetela občudovana velikonočnica, ki pa je ogrožena, tudi zaradi posegov v naravo in nedovoljenega trganja ali celo izkopavanja. Kaj lahko skupaj storimo za ohranitev zavarovanih rastlin, kdo lahko prepreči njihovo plenjenje, kakšne so dolgoročne posledice izginjanja posamičnih vrst? O tem je 18. marca tekla debata v Studiu ob 17ih na 1. programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju v spletnem arhivu!
Na območju Boča in Boletine pri Ponikvi se je razcvetela občudovana velikonočnica, ki pa je ogrožena, tudi zaradi posegov v naravo in nedovoljenega trganja ali celo izkopavanja. V Sloveniji je na rdečem seznamu 727 rastlin, številne gorske. 120 let po zavarovanju planike in Blagajevega volčina so ogrožena številna rastišča. Niti gorska straža ne zadostuje. Kaj lahko skupaj storimo za ohranitev zavarovanih rastlin, ki postajajo vse bolj zanimive tudi za nedovoljeno trgovanje, kdo lahko prepreči njihovo plenjenje, ki je lahko tudi kaznivo dejanje, kakšne so dolgoročne posledice izginjanja posamičnih vrst?

O tem so v oddaji Studio ob 17ih, ki jo je vodila Aljana Jocif, govorili:
  • Martina Kačičnik Jančar iz Zavoda republike Slovenije za varstvo narave,
  • Uršula Belaj, višja kriminalistična inšpektorica, specialistka iz Uprave kriminalistične službe pri Generalni policijski upravi,
  • Dušan Klenovšek, varuh gorske narave planinskega društva Lisca Sevnica, in
  • dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta v Ljubljani.

Vabljeni k poslušanju oddaje Studio ob 17ih, ki je bila na sporedu 18. marca, v spletnem arhivu 1. programa Radia Slovenija >>>.

V začetku marca smo to problematiko osvetlili na odmevni novinarski konferenci:
Velikonočnica v Boletini in na Boču se že razcveta, Clusijev svišč bo na Lovrencu zacvetel aprila. Planinska organizacija želi pri ohranjanju narave, torej tudi planinskega cvetja, delovati predvsem preventivno - z vzgojo, usposabljanjem in osveščanjem. Na zadnjih rastiščih izjemno redke in zato izredno ogrožene velikonočnice na Boču in pri Ponikvi ter na posebnem rastišču encijana na Lovrencu že desetletja izvajajo varovanje z ograjo in prostovoljci, ki obiskovalce tudi podučijo o življenju in pomenu teh posebnih cvetlic in z opozarjanjem neprevidnih ali objestnih obiskovalcev skrbijo za varnost rastlin in rastišč. Pojavljajo pa se tudi primeri načrtnega izkopavanja in ropanja rastlin, kar je kaznivo dejanje. >>> več

------------------------
Medijske objave:
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...