torek, 2. junij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 30. marec 2019 ob 10:00, ogledov: 868

Ekskurzija MDO PD Dolenjske in Bele krajine na Poti devetih kalov

Avtor: Matej Ogorevc
Ljubitelji narave MDO PD Dolenjske in Bele krajine smo se v počastitev mednarodnega dneva voda in za zaključek že XII. tečaja za gorske stražarje zbrali na letošnji prvi naravovarstveni ekskurziji.
Na njej smo proučevali Komenski kras in kraške pojave, zlasti vodo na Krasu, poudarek pa je bil tudi na izvajanju protokola Alpske konvencije, ki ureja odnose med naravno in kulturno krajino. Alpska konvencija je namreč pogodba, ki jo je leta 1991 podpisalo osem držav alpskega loka in Evropska skupnost. Obiskali smo Učno pot devetih kalov v Kobjeglavi in Tupelčah.

Strokovno vodenje in prisrčen sprejem nam je nudilo društvo Kraški slavček. Na sami poti smo spoznali njihovo vaško prostovoljno delo ob obnovitvi in ureditvi Poti devetih kalov in prizadevanju za ohranitev kulturne krajine. Navdušeni smo bili nad lepoto pokrajine, značilno kraško arhitekturo, lepim vremenom in gostoljubnostjo domačinov te majhne kraške vasi. Najbrž je burja kriva, da v tem času tam narava še čaka na pomladno prebujanje.

Med nami je bil predsednik MDO PD, nekaj predsednikov društev, en podpredsednik, številni člani upravnih odborov planinskih društev, gorski stražarji in varuhi gorske narave. Še posebej pa smo bili veseli udeležbe planincev iz PD Kočevje in PD Šentjernej, ki so bili tokrat prvič z nami.

Vseh 75 udeležencev iz 10 planinskih društev je očarala lepota tega dela Slovenije, predvsem pa domačini in njihovo trdo življenje na krasu.

Na zaključku smo v Kulturnem domu v Kobjeglavi svečano podelili značke in izkaznice novim gorskim stražarjem, ki ji je bilo letos kar 27, druženje pa smo zaključili s spoznavanjem primorske kulinarike in kozarcem terana.

Rozi Skobe,
vodja OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...