sreda, 23. september 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 13. april 2019 ob 08:45, ogledov: 1039

Odstranjevanje drevesne zarasti na Pohorju

Avtor: Matej Ogorevc
Pohorje se soočajo s problemi zaraščanja in opuščanja kmetijske rabe na eni strani in neustrezno kmetijsko rabo (intenzivno) na drugi strani. Na projektnem podobmočju Pohorje se zaradi izboljšanja stanja in zagotavljanja dolgoročnega ohranjanja travišč v ta namen začelo odstranjevati zarast na območju Planinke (neposredna bližina Lovrenških jezer), Mulejevega vrha, Ostruščice, Kraguljišča in Klopnega vrha.
Dela se izvajajo deloma tudi na območju planinskih poti, zato bodo posamezni odseki v krajših časovnih obdobjih zaprti zaradi varnosti pri delu.
Prav tako so se zaradi izboljšanja stanja in zagotavljanja dolgoročnega ohranjanja travišč pričela izvajati dela ruvanja in mulčenja panjev s primerno tehnologijo konec meseca avgusta 2018 v neposredni bližini Rogle (Ostruščica) in na Volovici. Obiskovalce obveščamo, da naj bodo pozorni na dela, ki se odvijajo neposredno ob pohodnih poteh (relacija Rogla - Lovrenška jezera in relacija Rogla - Mislinja.

Na posameznih odsekih planinskih poti se vrši (in se bo tudi v prihodnje) transport lesa in sečnih ostankov ter izvoz drevesnih panjev. Lokacije planinskih poti, kjer se bo v prihodnje transportiralo panje in drevesno zarast (hlodovina, sečni ostanki) so: Jezerski vrh, Javorič - Planinka, Mulejev vrh, Ostruščica, Kraguljišče, Turn, Volovica, Obrolovo, Trije žeblji. Po zaključenih delih na posameznih lokacijah bodo planinske poti vzpostavljene v prvotno stanje (sanirane) s strani izvajalcev del.

Izvajanje del se vrši večinoma na kmetijskih površinah, ki so se v preteklosti zarastle predvsem zaradi opuščanja kmetijske rabe. V nadaljevanju se namerava odstranjevati zarast in drevesne panje tudi na ostalih delih zahodnega (ovršne lege med Roglo in Ribniškim oz. Jezerskim vrhom) in osrednjega Pohorja (Klopni vrh, Trije žeblji in Obrolovo). Območje odstranjevanja zarasti in drevesnih panjev je v večini v lasti Republike Slovenije ter delno tudi v zasebni lasti. Dela bodo predvidoma potekala do konca leta 2019.

PDF Odstranjevanje drevesne zarasti na Pohorju


logo
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...