petek, 29. maj 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 16. maj 2019 ob 15:00, ogledov: 1192

Naravovarstveni pohod Savinjskega MDO PD na Kamnik in Hom

Planinsko društvo Zabukovica | Planinsko društvo Pošte in Telekoma Celje | 
Avtor: Matej Ogorevc
V nedeljo, 28. aprila 2019 sta odsek za gorsko stražo PD Zabukovica in odsek za varstvo gorske narave PD Pošte in Telekoma Celje družno organizirala naravovarstveni pohod na Kamnik (861 m) in Hom (607 m) s predstavitvijo seminarskih nalog dveh novih varuhov gorske narave naših društev. Izlet je bil v programu odbora za varstvo gorske narave Savinjskega MDO PD, zato smo na pohod povabili tudi člane vseh odsekov varstva gorske narave SMDO.
Kljub slabemu vremenu se je pohoda udeležilo 36 pohodnikov iz 10 različnih planinskih društev SMDO. Vse udeležence sta najprej pozdravila predsednik PD Zabukovica Srečo Čulk in načelnik KVGN PZS Marijan Denša.

kvgn_pzs_naravovarstevni_pohod_smdo_2019_foto_martin_skoberne_812
Vremenu primerna oprema. Foto: Martin Škoberne

Na Kamnik (Veliki vrh) smo se podali po lovski poti, ki vodi skozi neokrnjene predele, kjer smo lahko občudovali in spoznavali raznolikost gozdnega rastja in mogočne kamnite balvane, razveselil nas je tudi cvetoč avrikelj (Primula auricula). Med potjo nam je Martin Škoberne, sveži varuh gorske narave, član PD PT Celje predstavil ekološki, naravovarstveni in rekreativni pomen Kamnika. Hkrati je prikazal ogroženost Kamnika zaradi negativnih vplivov neprimernih oblik rekreacije in drugih aktivnosti na tem območju. Poudaril je, da moramo pri delovanju planinskih društev, zlasti med mladino, slediti temeljnemu vodilu varstva narave: spoznavam-občudujem-spoštujem in zato varujem.

Po krajšem postanku in prigrizku smo se podali na Hom, kjer je Boris Luka Lukanc (nov varuh iz PD Zabukovica) predstavil svojo nalogo z naslovom Tujerodne invazivne vrste v okolici Dragovega doma na Homu. Namen njegove naloge je bil opozoriti, kako določene tujerodne invazivne rastline preraščajo okolico koče ter spodbuditi planinsko društvo in druge deležnike za njihovo odstranitev ter nadomestitev z rastišču primernimi domačimi vrstami. Opozoril nas je tudi na veliko vitalnost in sposobnost širjenja teh rastlin in na njihovo ogrožanje domačih (avtohtonih) rastlinskih in živalskih vrst, ogrožanje našega okolja, narave ter zdravja ljudi (alergije). Sedaj je cilj našega društva, da te tujerodne vrste odstranimo in jih nadomestimo s posaditvijo domačih avtohtonih vrst.

kvgn_pzs_naravovarstevni_pohod_smdo_2019_foto_martin_skoberne_819
Strma in mokra pot. Foto: Martin Škoberne

Srečanje smo zaključili kot se za planince spodobi - v prijetnem vzdušju planinskega doma Dragov dom na Homu  ter prijateljskem druženju in kovanju novih planinskih načrtov. Vsi udeleženci srečanja smo bili mnenja, da smo preživeli zelo poučen dan, zato si želimo ter načrtujemo še več takšnih srečanj v okviru Savinjskega MDO.

Andreja Borštner,
načelnica odseka za gorsko stražo PD Zabukovica
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...