sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 19. junij 2019 ob 00:00, ogledov: 846

Odbor za VGN MDO PD Ljubljana po Jesenkovi poti v Krajinskem parku Tivoli

Avtor: Dušan Prašnikar
Sobota, 15. junij 2019 je bil dan, ko smo se odpravili na ogled enega izmed zelenih biserov Ljubljane. Le nekaj korakov iz betona in asfalta, do parka Tivoli in že smo na urejeni učni poti, dolgi cca 3 km pa vendar tako pestri in slikoviti.

Jesenkova pot v Krajinskem parku Tivoli

Jesenkova pot je imenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku, prvem profesorju botanike na ljubljanski univerzi. Urejena je bila jeseni l. 1986, ob kongresu Mednarodne zveze gozdarskih in lesarskih raziskovalnih organizacij. Obnovili so jo l. 1999, vzdržuje jo Mestna občina Ljubljana, v sodelovanju z zavodom za gozdove RS, redna vzdrževalna dela pa otežuje razpršeno zasebno lastništvo. Zasebniki nimajo velikega interesa, ne potrebujejo lesa in nekateri sploh niso dosegljivi.

Jesenkova_pot_Tivoli

Rožnik in Šišenski hrib sta od l. 1984 razglašena za naravno znamenitost - krajinski park. Območji Mosteca in Malega Rožnika pa sta kot močvirsko barjanski rastišči redkih vrst znotraj parka razglašeni za naravna rezervata. Območje pod Turnom pa je kot klasično nahajališče evropske gomoljčnice razglašeno kot naravni spomenik. Klasični del parka pa je razglašen za spomenik oblikovane narave.
Na Jesenkovi poti je predstavljenih 30 različnih drevesnih vrst, označenih s tablami. Dobra tretjina vrst se na teh rastiščih, kjer domujejo gozdovi gradna in belega gabra ter bukovi gozdovi, pojavlja naravno, druge vrste so bile prinešene od drugod. Na tablah so zapisana slovenska in latinska imena dreves.
Na tem naravovarstvenem izletu smo se zbrali varuhi in gorski stražarji iz PD: Pošta in Telekom, Obrtnik, Ljubljana - Matica, RTV in Mercator.
Drevesa, značilnosti in ostale koristne podatke ter način dela ter vzdrževanja pa nam je prijazno in strokovno predstavila ga. Marjana iz Zavoda za gozdove RS, enota Ljubljana.
Vse zgornje podatke sem navedla iz zloženke Jesenkova pot, ki sta jo izdali Mestna občina Lj. in Zavod za gozdove RS, kjer tudi organizirajo oglede za skupine.

Nevenka Rajhman
Odbor VGN MDO Ljubljana

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...