sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 1. julij 2019 ob 15:05, ogledov: 1444

Spoznavali so rastlinstvo Karavank

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 22. junija 2019, je na Zelenici potekalo usposabljanje Rastlinstvo na območju Karavank. Usposabljanje je bilo organizirano v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki poteka v okviru programa Interreg Slovenija-Avstrija in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Organizator usposabljanja je bila Planinska zveza Slovenije, v sodelovanju z Odsekom za varstvo gorske narave pri MDO PD Gorenjske, zastavljeno pa je bilo kot nadgradnja usposabljanja za vodenja na območju Karavank. Namenjeno je bilo planinskim, gorskim in turnokolesarskim vodnikom, ki izvajajo turistična vodenja na območju Karavank, ostalim planinskim in turnokolesarskim vodnikom PZS in tudi vsem drugim, ki jih zanima turistično vodenje v Karavankah ali pa so le ljubitelji gorske narave (gorski stražarji, varuhi gorske narave ...). Usposabljanja se je udeležilo 18 slušateljev ter 4 predavatelji, biologinja Tina Petras, geograf in strokovnjak za rastlinstvo melišč, Matej Blatnik ter Asja Štucin, vodja Odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Gorenjske in Janko Meglič, lokalni poznavalec rastlinstva v Karavankah.

Udeleženci in predavatelji so se zjutraj zbrali na Ljubelju in se odpravili proti Zelenici. Usposabljanje naj bi potekalo v obliki naravoslovnega pohoda in predavanj na terenu, a je vreme malo zagodlo, zato je bil del usposabljanja izveden v predavalnici Planinskega doma na Zelenici, ki jo je prijazno odstopil oskrbnik Stanko Koblar.

Predavatelji, vsi strokovnjaki in poznavalci rastlinstva na območju Karavank, so udeležencem predstavili bogato alpsko floro ter povedali nekaj na temo rastlinstva melišč ter geoloških značilnosti območja.

Po koncu predavanj je bilo za vse organizirano kosilo v Planinskem domu na Zelenici, nato pa je sledil še spust do Ljubelja. Kljub slabemu vremenu, so udeleženci pohvalili izvedbo, preživeli so lep dan ter se naučili nekaj novega.

karavanke_vodenje

Fotogalerija

 Malči Meglič

 Malči Meglič1 / 7

 Malči Meglič2 / 7

 Malči Meglič3 / 7

 Malči Meglič4 / 7

 Malči Meglič5 / 7

 Malči Meglič6 / 7

 Malči Meglič7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...