sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 20. julij 2019 ob 10:00, ogledov: 2700

Za vsako bolezen rož'ca raste: materina dušica

Avtor: Matej Ogorevc
Materina dušica (Thymus) je rod trajnih zdravilnih polgrmičkov, ki zrastejo do približno 50 cm visoko. Izvira iz Sredozemlja, kot najpomembnejši proizvod iz materine dušice oz. timijana pa štejemo je eterično olje. Uporablja se pri vnetjih dihal, saj topi sluz, pa tudi za razkuževanje, kopeli, polive ...
Druga ljudska imena: materna dušica, materin dušek, duša, babja dušica, bukvica, dušek, dušje, mačešica, materinka, timas, popovec, preprišč, prprišč, prežilka ...

Čas nabiranja: junij-september.

Materina dušica (Thymus serpyllum), imenovana tudi divji timijan, spada v družino ustnatic. Po videzu je zelo podobna vrtnemu timijanu (Thymus vulgaris). Je do 20 centimetrov visok grmiček, z olesnelo korenino iz katere poganjajo številna stebelca. Cvetovi so zbrani v socvetju in so značilne škrtatne ali temnorožnate barve. Materina dušica cveti od junija do oktobra. Ima značilen, oster vonj, kar je posledica vsebnosti eteričnih olj. Poleg njih vsebuje tudi čreslovine in flavonoide.

Materina dušica je bila cenjena že v času Starih Egipčanov. Uporabljali so jo pri balzamiranju in umivanju umrlih. Njeno ime Thymus v prevodu pomeni moč in pogum.

Materino dušico najdemo ob poteh, na pašnikih, po skalah in nasipih, saj ji odgovarjajo suhe in sončne lege. Najdemo jo skoraj po vsej Evropi, tudi v Aziji.

materina_dusica_1

V zdravilne namene nabiramo nabiramo cvetoče in neolesenele nadzemne dele - cvetove in liste. Ko je materina dušica nabrana jo skrbno pregledamo in odstranimo morebitne slabe dele. Nabrano na tanko razgrnemo in sušimo v senčnem, zračnem, suhem in čistem prostoru. Posušeno shranimo v posodo, ki dobro tesni. Kot začimba je uporabna tudi v kulinariki - dodaja se na začetku kuhanja.

Pri sušenju pa ima materina dušica posebno pravilo: med sušenjem je ne smemo prijemati z rokami, zato jo obračamo z lesenimi ali steklenimi paličicami.

Rastline nabirajte odgovorno in v količinah primernih za lastno uporabo! Naj za vami ne ostane izropan travnik.


Več o zdravilnih rastlinah si lahko preberete v knjigi Katera zdravilna rastlina je to?.

Pripravila Špela Gjerek

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...