sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 6. avgust 2019 ob 00:00, ogledov: 853

Dan alpske možine

Planinsko društvo Bohinjska Bistrica | Planinsko društvo Mercator | Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju | 
Avtor: Matej Ogorevc
V organizaciji PD Bohinjska Bistrica, TNP in Turizma Bohinj je bilo v nedeljo 4. avgusta v Orožnovi koči na Planini za Liscem tematsko in strokovno predavanje za planinske in turistične vodnike ter seveda tako za ljubitelje narave, alpskega cvetja… Izobraževanje o alpski možini in traviščih habitatnega tipa poteka v okviru projekta Vrh Julijcev.
Tudi gorski naravovarstveniki smo bili zraven. Predavanja in ogleda sva se udeležili Mojca Gorjup, vodja Odseka VGN pri PD Srednja vas in Nevenka Rajhman, vodja Odseka VGN in GS pri PD Mercator in vodja Odbora VGN pri MDO PD Ljubljana. Prisotni so bili tudi člani Gorske straže iz okolice Bohinja.

Igor Dakskobler, botanik in poznavalec alpske možine, nam je najprej povedal in prikazal nekaj o nahajališčih te lepotice, tudi o tem, da se je bila v preteklosti razširjena tudi v Karavankah. Nadi Praprotnik, kljub njenemu trudu, ni uspelo raziskati morebitne današnje karavanške lokacije in kaj jo danes ogroža. Po kratkem teoretičnem spoznavanju smo od Orožnove koče na Planini Za Liscem pod Črno prstjo odšli na Planino za Liscem, kjer smo na dokaj zaraščeni poti proti vrhu planine že naleteli na alpsko možino. Ja, res je mogočna, kar enkratna ta cvetlica.

PD Bohinjska Bistrica ima namen rastišča očistiti in urediti, tako da bo alpska možina imela boljše pogoje za rast. Pot na Planino za Liscem sicer ni vzdrževana, sicer bi bila ta roža mogoče še bolj ogrožena ali pa bi je celo ne bilo več.

Po besedah organizatorjev je bila letos udeležba zelo dobra in upajo na podobne obiske tudi v prihodnje ob tovrstnih prireditvah. Dogodka se je udeležil tudi župan Bohinja Jože Sodja s soprogo.

Nevenka Rajhman
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...