petek, 7. avgust 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 17. november 2019 ob 09:00, ogledov: 1158

Poštna znamka s podobo naravovarstvenice Angele Piskernik

Avtor: Manca Ogrin
Prejšnji teden je izšla prva znamka iz nove serije Slovenske znanstvenice, na kateri je predstavljena botaničarka, muzealka in pedagoginja dr. Angela Piskernik, pobudnica in ustanoviteljica gorske straže, iz katere se je pozneje razvila Komisija za varstvo gorske narave PZS. Planinska zveza Slovenije je po Piskernikovi poimenovala najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.
Med novimi priložnostnimi znamkami Pošte Slovenije, ki so izšle v začetku novembra, je tudi prva iz nove serije Slovenske znanstvenice, s podobo botaničarke, muzealke in pedagoginje dr. Ángele Piskernik. Do leta 2024 se bo v seriji zvrstilo še pet slovenskih znanstvenic: Amalija Šimec, Melita Pivec Stele, Ana Mayer Kansky, Alma Sodnik in Sabina Praprotnik.

Kot prva v seriji Slovenske znanstvenice je predstavljena dr. Angela Piskernik (1886-1967), ki se je rodila v Lobniku pri Železni Kapli na Koroškem in velja za nekoliko spregledano slovensko znanstvenico. Je druga Slovenka z akademskim nazivom iz naravoslovja, bila je botaničarka, mednarodno priznana naravovarstvenica, muzealka, predavateljica in zagovornica ženskih in narodnostnih pravic. Iz naravoslovja je doktorirala na dunajski univerzi leta 1914.

Poleg strokovnih naravoslovnih člankov je pisala tudi o socialnih, ženskih in narodnostnih vprašanjih, napisala več srednješolskih učbenikov in slovarček za nemščino ter izdala prvi slovenski ključ za določanje cvetnic in praprotnic. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in za varovanje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Po njej je Planinska zveza Slovenije poimenovala najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.

Vir: Delo
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...