četrtek, 13. avgust 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 29. november 2019 ob 16:00, ogledov: 928

Srečanje varuhov gorske narave MDO PD Posočja in MDO PD Notranjske

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 23. novembra 2019, so se v Cerknem srečali varuhi gorske narave in gorski stražarji, ki so združeni v MDO PD Posočja in MDO PD Notranjske.
Iz MDO PD Posočja so se srečanja udeležili varuhi gorske narave, gorski stražarji in predstavniki PD Nova Gorica, PD Valentin Stanič Kanal, PD Tolmin, PD Ajdovščina, PD Križna gora in PD Idrija. Iz MDO PD Notranjske so se srečanja udeležili iz PD Podpeč - Preserje, PD Vrhnika, PD Logatec in PD Cerknica. Pridružili so se jim tudi članica IO Komisije za varstvo gorske narave PZS Franka Zega, predsednik MDO Posočja in varuh gorske narave Dušan Plesničar ter vodja odbora VGN MDO Notranjske Rudi Bevc.

Udeležence sta na začetku pozdravila vodja odbora VGN MDO PD Posočja Anica Podobnik, ki je tudi načelnica odseka za varstvo gorske narave PD Cerkno in predsednik PD Cerkno Ivan Rupnik.

kvgn_pzs_srecanja_mdo_posocja_notranjske_2019_foto_katja_zagar_1

V uvodnem delu je Gorazd Lapanja, pobudnik za ustanovitev ter prvi načelnik odseka predstavil delovanje domačega odseka za varstvo narave, ki deluje od leta 2007. V času delovanja so bile izdelane štiri raziskovalne naloge, ki predstavljajo območje Cerkljanskega. Odsek vsako leto izpelje čistilno akcijo na območju Porezna, organizira najmanj en naravovarstveni izlet in letos že četrtič organizira naravovarstveno predavanje. Sodelujejo tudi z drugimi organizacijami.

Naravovarstveno predavanje Živalski svet Cerkljanske, je bilo namenjeno tudi širši javnosti. Sodelovala st lovca Vinko Peternelj iz LD Porezen in Dominik Velikonja iz LD Otavnik. Vinko Peternelj je skozi izjemne avtorske fotografije predstavil redke ptice, metulje, plazilce in druge živali, ki so mnogim nepoznano in izjemno bogastvo Cerkljanske. Dotaknil se je je tudi redkih in ogroženih rastlin, ki domujejo na Cerkljanskem. Dominik Velikonja je predstavil svet čebel. V naravi opaža vedno več vrst divjih čebel, ki jih pred leti še ni poznal.

kvgn_pzs_srecanja_mdo_posocja_notranjske_2019_foto_marko_cadez

Po predavanju so se udeleženci srečanja podali na Cerkljanski Vrh in si na pohodu ogledali naravni spomenik, intermitentni (ponavljajoč) izvir Zaganjalka. Vmes je bil čas za izmenjavo mnenj, izkušenj ter informacij, ki so jih po povratku v Cerkno koristno uporabili na pri analizi dela v letošnjem letu in načrtovanju za naprej.

Planinsko društvo Cerkno se vsem zahvaljuje za udeležbo. Prav tako se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri organizaciji srečanja.

Zapisala Anica Podobnik,
fotografirala Katja Žagar in Marko Čadež
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...