nedelja, 21. april 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 27. april 2020 ob 09:00, ogledov: 5691

Youtube kanal Plezarna s filmi in videi o gorski naravi, planinstvu, alpinizmu, plezanju

Avtor: Manca Ogrin
Kranjski plezalni center Plezarna ponuja aktivno sprostitev različnim ciljnim skupinam, še posebno družinam. V obdobju, ko je javno življenje obstalo in se večina zadržuje doma ter se posveča sebi in svojim bližnjim, se je ekipa Plezarne odločila, da s pomočjo filmov in videov na Youtube kanalu Plezarna omogoči že nekoliko nostalgičen vpogled v gorsko naravo, planinstvo, alpinizem, športno plezanje in temu sorodne teme.
Videomaterial, ki je na ogled na tem kanalu, je rezultat dela članov ekipe Plezarne ali njenih prijateljev in odraža obdobje, v katerem je nastal - tako osebno obdobje avtorjev kot tudi takratno družbeno vzdušje.

plezarna_gorske_sledi_triglav
Tine Marenče in Milan Lebar, ustvarjalca oddaje Gorske sledi (arhiv Tineta Marenčeta), v sredini Triglav (foto Jure Kočan)

Na Youtube kanalu Plezarna >>> dnevno objavijo od dva do tri nove filme v več različnih kategorijah:
  • Filmi iz bogatega arhiva Aleša Kunaverja in njegovih plezalskih prijateljev. Kljub temu da Aleša že dolgo ni več med nami, pa je zaradi svojega nenadomestljivega prispevka slovenskemu alpinizmu, zlasti himalajizmu, slovenskemu alpinističnemu filmu, izobraževanju in razvoju alpinistične opreme še vedno prisoten preko vrhunskih vzponov slovenskih alpinistov, dobrih alpinističnih filmov, kvalitetnega izobraževanja na področju alpinizma in inovacij na področju alpinistične opreme.
  • Prispevki televizijske oddaje Gorske sledi, ki je nastajala med letoma 2007 in 2009 v produkciji Videa Oskar in ki sta jo ustvarjala Milan Lebar in Tine Marenče. Posnela sta preko petdeset prispevkov; ti neposredno predstavljajo najrazličnejše teme, povezane z gorami in plezanjem.
  • Kratki filmi o nastajanju igrano-dokumentarnega filma Sfinga. Minilo je že deset let od snemanja filma Sfinga, ki je nastal po idejni zasnovi Tineta Marenčeta in Gregorja Kresala in v produkciji Produkcijske hiše Mangart. Kljub majhnemu proračunu se je ob požrtvovalnosti celotne snemalne ekipe oblikoval film, poln presežkov. Na javnih mestih si ga je ogledalo preko 25 000 gledalcev, na mednarodnih filmskih festivalih je prejel več kot deset nagrad; od televizijske premiere dalje pa ga redno, tudi večkrat letno, predvajajo na naših televizijah. Med snemanjem samega filma sta Rožle Bregar in Gašper Kocjančič ustvarila še sedem kratkih filmov o poteku nastajanja filma Sfinga v istoimenski smeri v Triglavski steni, na Vršiču in v Ljubljani. Iz video materiala, ki ga je posnel Tine Marenče, pa je kasneje nastalo še osem kratkih filmov. Ti predstavljajo dogajanje med snemanjem v Vratih, na poti do Vrat, na Mangartskem sedlu in Rimskem zidu v Ljubljani ter priprave na snemanje filma in transport opreme na del Triglava, kjer se zaključi smer Sfinga oz. kjer je bila baza snemalne ekipe.
plezarna_foto_gasper_kocjancic_rozle_bregar
Med snemanjem filma Sfinga (foto Gašper Kocjančič in Rožle Bregar)
  • Zbirka kratkih alpinističnih filmov Tineta Marenčeta, ki so bili večinoma posneti med letoma 2003 in 2009. V skoraj vseh filmih je eden glavnih protagonistov avtorjev brat Anže Marenče, s katerim sta preplezala veliko zahtevnih smeri pri nas in v tujini.
  • Dokumentarni filmi, ki na različne načine predstavljajo gore in plezanje.
  • Številni ostali filmi slovenskih avtorjev, ki so nastali v produkcijah Vizualist, Kawka Production in drugih.

Prijeten ogled!

koronavirus_pzs_bener
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije