četrtek, 21. januar 2021
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 21. september 2020 ob 00:00, ogledov: 223

Naravovarstveni dan Areh 2020

Avtor: Dušan Prašnikar
V soboto, 12. septembra 2020, je Odbor VGN Podravja v organizaciji Planinskega društva Drava Maribor v okviru društvenega letnega načrta aktivnosti, priredil t. i. »Naravovarstveni dan Areh«, srečanje varuhov gorske narave in gorskih stražarjev iz Podravja in vse Slovenije. Srečanja, ki je potekalo na Ruški koči na Arehu in v okolici, se je udeležilo 36 planincev iz 12 PD in 3 MDO (Podravja, Koroške, Ljubljane), kar je glede na čas in aktualne razmere (epidemija COVID-19) bila zelo dobra udeležba.

Samo srečanje je bilo vsebinsko razdeljeno na dva dela – dopoldanski del je bil namenjen predvsem izobraževanju. Tako smo gostili tri predavatelje, najprej Nina Kirbiša in Mojco Vek iz Herpetološkega društva Slovenije, strokovne nevladne organizacije, ki se ukvarja s preučevanjem, varstvom in ozaveščanjem javnosti o dvoživkah in plazilcih Slovenije. Omenjeno društvo je v letu 2019 izdalo tudi publikacijo, ki predstavlja najbolj razširjene vrste dvoživk in plazilcev v slovenskem visokogorju. Drugo predavanje pa je pripravil Jernej Javornik, gozdar in raziskovalec na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, sicer pa domačin z Lovrenca na Pohorju. Predavanje je izvedel kar na terenu, saj nam je predstavil gozdne rastiščne tipe Pohorja in drevesne združbe, ki so za ta konec Slovenije najbolj značilne.

 

Obenem nam je obrazložil tudi razliko med visokimi in nizkimi barji – tudi zato, ker je drugi del našega srečanja potekal v obliki pohoda. Tako smo se od Areha po Slovenski planinski poti podali v smeri proti Bajgotu in se na razpotju poti preusmerili proti Trem kraljem. Tik nad Bojtino na Pohorju se v gozdovih namreč skrivajo celo med domačini precej neznana močvirja, ki imajo lastnosti nizkih barij – tukaj najdemo šotne mahove in redko okroglolistno rosiko, tla pa so še vedno vlažna. Nad Bojtino najdemo tri takšna barja – Stegnetovo, Trtnikovo in Prednikovo, od katerih smo si pobliže ogledali prva dva. 4-urno skoraj krožno pot, na kateri smo žal naleteli tudi na vsiljive šoferje motornih koles, smo sklenili na Arehu, natančneje v cerkvi sv. Areha, ki smo si jo ogledali tudi od znotraj, nato pa je sledilo še kosilo na Ruški koči in obljuba, da se prihodnje leto ponovno snidemo na tovrstnem naravovarstvenem dnevu, le na drugi lokaciji. Kje točno, pa naj zaenkrat ostane skrivnost.

 

Pripravil: Nino Auer

 

Slike: Dani Hengelman, Dora Semenič, Janez Senica

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...