nedelja, 4. december 2022
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 13. maj 2022 ob 09:00, ogledov: 1179

Kako spremeniti človekov pogled na odstranjevanje rib iz jezer? | predavanje

Avtor: Matej Ogorevc
V sodelovanju z Museo Civico di Storia Naturale di Trieste – Prirodoslovnim muzejem Trst bo Nicola Bressi predaval o odstranjevanju rib iz gorskih jezer.


KAKO SPREMENITI ČLOVEKOV POGLED NA ODSTRANJEVANJE RIB IZ JEZER: 40-LETNA ZGODBA DOJEMANJA IN KOMUNIKACIJE


17. maj 2022, 19:00, Infocenter Triglavska roža Bled

Izkoreniniti ribe iz gorskega jezera je redkokdaj enostavno, pa vendar enostavneje kot prepričati ljudi, da so ribe v mnogih gorskih jezerih izjema in ne pravilo.

Kako pojasniti ljudem, da so posledice izpusta nekaj rib v gorsko jezero hujše, kot da vanj vržemo smeti s svojega piknika? Zakaj sta biološko onesnaževanje in izguba biotske raznovrstnosti zaradi vnosa tujerodnih rib tako težko razumljiva javnosti?

Predavatelj, Nicola Bressi iz Tržaškega prirodoslovnega muzeja, se bo posvetil razlogom, zakaj številni ljudje, tudi tisti, ki imajo radi gorsko naravo in razumejo problematiko, nočejo sprejeti izlova rib kot rešitve. Prirodoslovni muzej Trst se s temi problemi sooča že od 70. let prejšnjega stoletja. Na kraški planoti v Vzhodnih Alpah na italijanski strani se je pričelo z eksperimentiranjem z različnimi rešitvami in s komunikacijo razlogov o izlovu rib. Zato bo predavanje temeljilo na primerih dobre prakse in tudi rešitvah, ki se niso izkazale za dobre.

Rdeča nit predavanja je, da se je treba izogniti družbenim nasprotjem o poboju živali, s tem da zmanjšamo vpliv odstranjevanja rib na neciljne vrste in preprečimo vračanje rib v jezera. Upoštevati je treba tudi tiste primere, ko je odstranjevanje rib neprimerno zaradi ekoloških, zgodovinskih ali oportunističnih razlogov.

Predavanje bo potekalo v sklopu projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku - VrH Julijcev in bo v angleškem jeziku.logo_tnp

PZS_znak_napis_desno_m logo_zavod_ribistvo_2

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije