ponedeljek, 24. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 9. oktober 2022 ob 09:00, ogledov: 1207

Letno srečanje KVGN PZS

Avtor: Matej Ogorevc
Letno srečanje varuhov gorske narave in gorskih stražarjev je dogodek, ki ga izvedemo dan po zaključku tečaja za varuhe gorske narave, z namenom, da omogočimo udeležencem srečanja prisostvovati že na zaključku tečaja in da se lahko novo potrjeni varuhi naslednji dan srečajo z že izkušenimi. Udeležba je vsako leto pisana, saj udeleženci prihajajo od blizu in daleč.

Letošnje srečanje na Mrzlici je potekalo v močnem deževju. Zato smo ga zaradi varnosti udeležencev in varstva narave, torej preprečevanje erozije poti zaradi velikega števila udeležencev, prilagodili vremenu ter ga izvedli v obliki delavnice v planinski postojanki.

Za uvod je Bojan, podpredsednik PD Trbovlje, udeležencem slikovito opisal zgodovino in razvoj domačega društva ter planinskega doma in splošne značilnosti planinstva in družbenega razvoja v Zasavju. Vlasta, ki je vodja odbora varstva gorske narave v MDO PD Zasavja, je pripravila zanimivo predstavitev naravnih in naravovarstvenih značilnosti Mrzlice in Zasavja. Seveda brez vprašanj, ki jima jih je zastavilo radovedno in navdušeno poslušalstvo, ni šlo.

Nato je vzela v roke vajeti dogodka Barbara, ki je že prejšnji večer predstavila svojo seminarsko nalogo o didaktičnih aktivnostih za ozaveščanje o pomenu gorske narave in njenega varovanja. Pripravila je tri skupinske igre, zato je udeležence razdelila v skupine: Jurčki, Lisičke in Marele. Vsaka skupina je morala rešiti tri zadane naloge. Pomerili so se v poznavanju zavarovanih območjih v Sloveniji, ki jih je bilo treba postaviti na slepo karto, naravovarstveni tomboli, kjer so morali naravne pojave povezati z nadpomenkami in igri sestavi sliko, ki so jo uspeli sestaviti s pomočjo pravih odgovorov na naravovarstvena vprašanja.

Njihovo delo so spremljali strogi in dosledni sodniki. Ocenjevali so znanje, organiziranost, sodelovanje in angažiranost udeležencev. Ti so dali vse od sebe in se resnično potrudili, ob tem utrjevali in nadgrajevali svoje znanje ter se neznansko, na trenutke tudi bučno zabavali. Tekma je bila napeta, zmagovalci smo bili vsi.

Čas je hitro minil, sledila je še zaključna beseda in slovo od prijaznih gostiteljev ter skrbnega osebja doma.

Marijan Denša


Fotogalerija

 Udeleženci srečanja

 Udeleženci srečanja1 / 11

 Udeleženci srečanja2 / 11

 Udeleženci srečanja3 / 11

 Udeleženci srečanja4 / 11

 Udeleženci srečanja5 / 11

 Udeleženci srečanja6 / 11

 Udeleženci srečanja7 / 11

 Udeleženci srečanja8 / 11

 Udeleženci srečanja9 / 11

 Udeleženci srečanja10 / 11

 Udeleženci srečanja11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije