torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 25. april 2023 ob 00:00, ogledov: 644

Ekskurzija OVGN MDO PD Ljubljane | Obnovljivi vodni viri

Avtor: Matej Ogorevc
V petek 14. aprila 2023 so se člani in članice PD Iskra Ljubljana, kar 36 jih je bilo, v organizaciji Odseka VGN, ki ga vodi Nadja Uršič udeležili kar strokovne ekskurzije in si ogledali Hidroelektrarno Medvode.
Slovenija ima 30.000 km vodnih tokov, kar nas uvršča v sam evropski vrh. Vodno bogastvo so tu izkoriščali že v 19. stoletju, ob Savi so bili številni mlini, industrijska revolucija je tu začela razvijati mnoge gospodarske dejavnosti, temu je sledil razvoj kraja. Papirnica Goričane, tovarne olja, lesno predelovalni obrati in kemična industrija so ene glavnih dejavnosti na območju Medvod.

L. 1948 je sledila zajezitev Save, samo HE pa so pričeli graditi l. 1947, končali pa l. 1953. Slovesno odprtje je bilo 1. avgusta 1948, elektrarna pa je začela z obratovanjem 1. decembra istega leta. Posledično je zajezitev reke pustila za posledico danes zelo obiskano Zbiljsko jezero.

Zunanjost okolice elektrarne je zgledno urejena, na ogled so predmeti tehnične dediščine objekta, skratka, poučen in prijeten izlet. Več informacij in slik je na spletni strani MDO PD Ljubljana - URTINKI.

Po virih vodje Odseka VGN PD Iskra Ljubljana Nadje Uršič pripravila Nevenka Rajhman - OVGN MDO Ljubljana.


Fotogalerija

 Arhiv MDO PD Ljubljane

 Arhiv MDO PD Ljubljane1 / 4

 Arhiv MDO PD Ljubljane2 / 4

 Arhiv MDO PD Ljubljane3 / 4

 Arhiv MDO PD Ljubljane4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije