četrtek, 18. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 00:00, ogledov: 545

Naravovarstvena ekskurzija OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine

Avtor: Matej Ogorevc
Tokratna naravovarstvena ekskurzija varuhov gorske narave, gorskih stražarjev in drugih ljubiteljev narave MDO PD Dolenjske in Bele krajine nas je popeljala v Notranjski regijski park oz. Javornike, istočasno pa je bila tudi zaključni del tečaja letošnjih tečajnikov za gorsko stražo.

Kljub slabi vremenski napovedi, smo se zbrali v lepem številu, da smo počastili letošnje nove gorske stražarje in jih sprejeli v svojo druščino, saj se nas je zbralo 38 iz osmih planinskih društev. Niso nas zmotili grožnja dežja, gosta megla in pogosto kapljanje z dreves ob vsakem sunku vetra.

Očarali bi nas lahko planinski vrhovi z dih jemajočimi razgledi, ki jih tokrat žal ni bilo veliko zaradi meglenega vremena, zlasti pa Veliki Javornik z nadmorsko višino 1268 m in prelepa gozdna pot nanj. Prostrani gozdovi Javornikov se razprostirajo od Postojne do Pivke ter od Leskove doline in Mašuna do Cerkniškega jezera. Sicer pa so za park značilni pisani travniki, presihajoča jezera, naravni mostovi, mističen kraški podzemni svet, kristalno čisti potočki in bogata rastlinska in živalska pestrost. Naša pozornost je bila seveda tokrat usmerjena na čudovite sestoje bukve in javora. Notranjski regijski park je eden izmed najbolj bogatih parkov po biodiverziteti v Sloveniji. Tu med množico splošno razširjenih rastlin uspevajo tudi redke mesojede, ogrožene in endemične vrste. Več kot polovica občine Pivka namreč leži v območju Natura 2000.

V Krpanovem domu v Pivki smo obiskali Center o velikih zvereh DINA. Tam smo v najbolj sodobno vodeni obliki predstavitve spoznavali skrivnosti notranjskih gozdov in življenja divjih zveri. Po uvodu vodičke, smo preko video in avdio naprav z velikim veseljem raziskovali sami.

Ob zaključku ekskurzije smo v centru DINA svečano podelili značke in izkaznice novim gorskim stražarjem, druženje pa nadaljevali ob toplem obroku in pijači v bližnji gostilni. Zadovoljni in obogateni z novim znanjem, se bomo še dolgo spominjali tega dne.

Zapisala vodja ekskurzije Rozi Skobe,
fotografiral Rudi Skobe

Fotogalerija

 Rudi Skobe

 Rudi Skobe1 / 5

 Rudi Skobe2 / 5

 Rudi Skobe3 / 5

 Rudi Skobe4 / 5

 Rudi Skobe5 / 5

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije