ponedeljek, 26. februar 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 22. junij 2023 ob 10:00, ogledov: 926

Meddruštveni Pohod za Pohorje – korak s posebno težo

Avtor: Barbara Gradič Oset
Planinsko društvo Slovenska Bistrica je v podporo Civilni iniciativi ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn organiziralo meddruštveni planinski izlet »Pohod za Pohorje«. Planinci domačega in okoliških planinskih društev, smo se z namenom ohranitve našega Pohorja zbrali v nedeljo, 18.06.2023, pri planinskem domu na Treh kraljih. Po zbranih podatkih se je pohoda udeležilo vsaj 150 planink in planincev. Z gesto podpore smo želeli sporočiti, da vetrne elektrarne ne sodijo na naše lepo Pohorje.
Predsednica PD Slovenska Bistrica Barbara Frešer je v uvodnem nagovoru poudarila pomen ohranjanja Pohorja ter pozdravila nameravano čim prejšnje zavarovanje območja kot Regijski park. Povedano je bilo izpostavljeno v luči nameravane umestitve 56 vetrnih elektrarn na Pohorje, zaradi česar si le-to ne bi več opomoglo. V PD Slovenska Bistrica smo zelo ponosni, da je bilo dne 09.06.2023 na seji UO sprejeto negativno stališče Planinske zveze Slovenije (PZS) glede načrtovane gradnje 56 vetrnic na območju Pohorja v Občini Slovenska Bistrica oz. na območju Treh kraljev, Areha ter na Rogli. Planinska zveza Slovenije, kljub zavedanju o pomenu pridobivanja zelene energije, nasprotuje umestitvi vetrnih elektrarn na območje Pohorja. Ugotavlja, da posegi v sklenjena in ohranjena gozdna območja z namenom pridobivanja zelene energije niso sorazmerni in tako ne sledijo globalnim ciljem zmanjševanja CO2 v ozračju. Interes
ohranitve naravnega okolja na območju Pohorja po mnenju PZS prevlada pred interesom proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

20230618_085133
Ker smo želeli udeležencem planinskega pohoda predstaviti še pomen ohranjanja izjemne narave Pohorja, smo medse povabili Andrejo Senegačnik iz mariborske enote Zavoda RS za varstvo narave. Kako izjemno naravovarstveno vrednost ima Pohorje, je pred pričetkom pohoda strnila v kratko, a zelo zanimivo predavanje. Sporočilo je bilo močno, Pohorje je tukaj za vse nas. Ranljive in ogrožene rastline ter živali so tukaj našle svoj življenjski prostor, pohorski gozdovi pa nam ljudem dajejo številne ekosistemske usluge. Ne samo, da v neokrnjeni naravi lahko kakovostno preživljamo svoj prosti čas, pohorski gozdovi čistijo zrak, zadržujejo vetrove, ščitijo zemljo pred plazovi in blažijo vse bolj pomembne klimatske ekstreme. Zelo pomembno pa je tudi zavedanje, da je območje Pohorja edinstveno vodovarstveno območje, ki daje pitno vodo prebivalcem na in pod Pohorjem.

IMG_0397
Odločno, z mislimi, kako pomemben je naš korak podpore, smo se pod vodstvom planinske vodnice PZS Ivane Leskovar, članice PD Slovenska Bistrica, podali na planinski pohod do Črnega jezera, ki je ena najlepših naravnih znamenitosti Pohorja. Zaradi velikega števila pohodnikov je tokrat pohod trajal dlje, kot predvideva markirana planinska pot.
Potrebovali smo dobro uro in si zasluženo privoščili malico iz nahrbtnika. Tudi vreme nas je v naših prizadevanjih podprlo. S soncem obsijano Pohorje nas je sprejelo v svoji najlepši podobi. Po malici smo z zanimanjem ponovno prisluhnili Andreji Senegačnik, ki nam je predstavila Črno jezero. Zaradi edinstvenega barjanskega ekosistema je območje zavarovano, nekateri pa smo sploh prvič slišali, kako je jezero nastalo. Drugačno zgodbo o nastanku Črnega jezera pa nam je zaupala tudi članica PD Slovenska Bistrica, Jana Jeglič. Tako smo skozi ljudsko pripovedko spoznali dragoceno etnološko in kulturno dediščino, specifično za ta del Pohorja. Sledila je zahvala predstavnice Civilne iniciative ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn in krajanov Kalš planinskemu društvu in »prekratka« pot nazaj do planinskega doma na Treh kraljih.

Stališče Planinske zveze Slovenije (PZS) glede načrtovane gradnje 56 vetrnic na območju Pohorja, ki ga je podala na seji Upravnega odbora PZS, 9.6.2023
Gorski svet predstavlja izredno dragocen a hkrati zelo občutljiv življenjski prostor z raznovrstno favno in floro ter dragoceno naravno in kulturno dediščino.
Umeščanje takšnega objekta v naravno okolje terja resen premislek in zadržan pristop. PZS v svojih izhodiščih podpiral razvoj tistih dejavnosti, ki omogočajo lokalnemu prebivalstvu preživetje v tem okolju in so v skladu s parametri trajnostnega razvoja.
Velika vetrna elektrarna ima velik estetski vpliv na prostor, povzroča hrup in ima tako negativen vpliv na naravo in s tem na planinski turizem in doživljanje gorske pokrajine. Po drugi strani pa gre za objekt, ki električno energijo proizvaja iz obnovljivih virov in tako nudi priložnost oskrbe s čisto, okolju
sprejemljivo električno energijo, ki jo sodobni svet nujno potrebuje. Posegi v sklenjena gozdna območja z namenom pridobivanja zelene energije niso sorazmerni in tako ne sledijo globalnim ciljem zmanjševanju CO2 v ozračju.
Planinska zveza Slovenije, kljub zavedanju prednosti vetrne energije, nasprotuje umestitvi vetrnih elektrarn v strnjen gozd, ki ga s tem trajno in nesorazmerno spremenimo, okrnimo in zmanjšamo kvaliteto doživljanja narave. Interes ohranitve naravnega okolja na območju Pohorja po našem mnenju prevlada pred interesom proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

Planinsko društvo Slovenska Bistrica
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije